Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Sta op voor mensenrechten in Oeganda

Op 21 maart is in Oeganda een strenge anti-LHBTIQ+ wet aangenomen. Op seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht stond al levenslang, nu is het ook verboden om je als LHBTIQ+ te identificeren. Een zorgwekkende ontwikkeling die ook invloed heeft op omliggende landen.

Met deze wet worden de vrijheden van LHBTIQ+ personen nog verder ingeperkt. Straffen kunnen oplopen tot 10 jaar cel. Er dreigt zelfs de doodstraf te worden ingevoerd voor ‘ernstige homoseksuele daden’, bijvoorbeeld wanneer de ‘dader’ hiv-positief is.

Een stok om mee te slaan

Oeganda is het eerste land ter wereld waar alleen al jezelf LHBTIQ+ noemen strafbaar is. “Wat er nu gebeurt, gaat nog een stap verder dan alles wat we hiervoor hebben gezien. En dat in een land dat al heel homofoob is”, zegt Saida Ali. Saida leidt vanuit Kenia ons programma Free to be Me. Daarmee zetten we ons in 14 landen wereldwijd in voor de sociaal-economische inclusie van de LHBTIQ+ gemeenschap.

“Wat me vooral zorgen baart, is iemand LHBTIQ+ noemen vrijelijk geïnterpreteerd kan worden. Het gebeurt op basis van hoe mensen eruit zien en hoe zij zich kleden en uitdrukken. Het geeft tegenstanders en de politie een stok om mee te slaan. Door deze wet hebben zij het gevoel dat hun acties te rechtvaardigen zijn. Het wakkert alleen nog maar meer haat aan.”

Nog onveiliger

De laatste weken neemt de onrust toe. Zowel in Oeganda als in omliggende landen. “Er zijn demonstraties door anti-LHBTIQ+ bewegingen en ook online zien we een enorme toename in haatberichten. Uit ervaring weten we dat wanneer dat gebeurt, zich dat ook vertaalt naar agressie en aanvallen op straat”, vertelt Saida.

“Sinds de nieuwe wet is aangenomen, worden mensen achtervolgd, ontslagen en hun huis uitgezet. Dat gebeurt niet alleen in Oeganda maar ook in buurlanden als Kenia. Het is extreem onveilig. Ook voor bondgenoten en mensen die niet LHBTIQ+ zijn. Bijvoorbeeld omdat zij iemand uit de gemeenschap kennen maar niet hebben aangegeven, of omdat zij een LHBTIQ+ persoon aan een baan of woonplek hebben geholpen.”

Het is niet langer genoeg om aan de zijlijn te staan en met Pride de regenboogvlag uit te hangen.

Tegelijkertijd ziet Saida enorm veel veerkracht en verbondenheid binnen de gemeenschap. “Ze weten zich op ongelooflijke wijze te organiseren. Ze vinden veilige manieren om samen te komen en weten hoe ze organisaties kunnen bereiken voor steun. En soms is support alles wat nodig is om jezelf sterk te maken.”

Tijd om in actie te komen

Steun betekent voor Saida jezelf uitspreken en in actie te komen. “Het is niet langer genoeg om aan de zijlijn te staan en met Pride de regenboogvlag uit te hangen. Er worden mensenrechten geschonden. Binnen Free to be Me hebben we een mantra: be bold, be bolder if you can, and stand up for human rights. Dat is mijn oproep aan buitenlandse overheden, aan de EU, aan de VN, aan internationale partners en aan de internationale gemeenschap. Zij moeten zich nu solidair tonen door op te staan voor mensenrechten en zich uit te spreken.”

Dat is niet altijd zonder risico. “Een bondgenoot zijn in een van deze landen komt met een prijs. Ook zij worden de mond gesnoerd en achtervolgd. Maar degenen die de mogelijkheid en veiligheid hebben om zich uit te spreken, moeten daar gebruik van maken. Zodat ze de stem kunnen versterken van de gemeenschap die wordt aangevallen.”

Bessy Ferrera Fonds

De afgelopen weken zien we in Oeganda een enorme toename in het aantal aanvragen voor ons Bessy Ferrera Fonds. Met dit noodfonds ondersteunen we LHBTIQ+ activisten in levensbedreigende situaties. Bijvoorbeeld wanneer zij worden achtervolgd, mishandeld of hun kantoor worden uitgezet.

In korte tijd hebben we al zes Oegandese LHBTIQ+ organisaties geholpen met het in veiligheid brengen van hun medewerkers. Meer steun is hard nodig. Saida: “Dit is een crisis. Er is urgente behoefte aan veiligheid, onderdak en voedsel.”

Met een donatie steun je het Bessy Ferrera Fonds. Zo kunnen we zoveel mogelijk LHBTIQ+ personen in Oeganda helpen.