Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Opio Leticia

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hulp voor bedreigde LHBTIQ+ activisten in Oeganda

Oeganda is een van de gevaarlijkste landen voor LHBTIQ+ activisten. Vanwege de extreem strenge anti-homowet zijn zij constant bang om opgepakt, vervolgd of mishandeld te worden. Opio Leticia, directeur van Queer Youth Uganda, moest de hulp inroepen van ons Bessy Ferrera Fonds. “De politie arresteerde mij en mijn collega’s en plunderde ons kantoor. Dankzij Hivos hebben we ons werk weer kunnen oppakken.”

Toen Opio Leticia en vijf collega’s eind 2022 terugkwamen van een buitenlands trainingsprogramma, stond hen een nare verrassing te wachten. “De politie deed een inval in ons kantoor. We werden gearresteerd en onze computers en telefoons werden afgepakt. De agenten wilden ons vrij laten als we tien miljoen Oegandese shilling zouden betalen.”

Het lukte Opio Leticia en zijn collega’s niet om dat geld niet bij elkaar te krijgen. Daarom werden ze opgepakt en moesten ze vijf dagen de cel in. “De politie bleef proberen ons grote sommen geld afhandig te maken, omdat ze weten dat we financiering krijgen van buitenlandse donateurs. Maar dat geld zit in onze projecten.”

Weer veilig aan het werk

Het Bessy Ferrera Fonds, dat er speciaal is voor directe hulp aan LHBTIQ+ activisten in nood, schoot Opio Leticia en collega’s te hulp. “De politie wist waar we woonden. Daarom zorgde het fonds dat we konden verhuizen naar veiligere en anonieme onderkomens. Ook kregen we financiering om een opslagruimte te huren. Daar slaan we nu onder meer vertrouwelijke documenten op. Bovendien kregen we psychische hulp. Want door de inval van de politie en de arrestatie, voelden we ons depressief en angstig.”

Om ervoor te zorgen dat het team van Queer Youth Uganda snel weer aan de slag kon, zorgde het Bessy Ferrera Fonds voor zes nieuwe computers en modems. “Hivos gaf ons ook een training in digitale veiligheid. Daardoor kunnen we nu veilig vanuit huis werken en hoeven we niet meer naar kantoor. We weten nu hoe we onze laptops en smartphones kunnen beveiligen tegen hackers.”

De agenten wilden ons vrij laten als we tien miljoen Oegandese shilling zouden betalen.

Van levensbelang

In Oeganda is een noodfonds als het Bessy Ferrera Fonds van levensbelang voor LHBTIQ+ activisten. “De situatie in ons land is enorm gespannen. Door de strenge anti-homowet leven we continu in angst. We kunnen niet veilig en vrij meer over straat, want dan lopen we het gevaar om gearresteerd, mishandeld of zelfs vermoord te worden”, vertelt Opio Leticia.

“Afgelopen week nog werd onze communicatieadviseur opgewacht door een groep mannen die hem in elkaar sloegen en zijn geld en telefoon afpakten. Ze dwongen hem zijn wachtwoord te geven, anders zouden ze er nog meer mensen bijhalen en dat had hij niet overleefd. Queer personen hebben hier geen toekomst, velen hebben daarom asiel aangevraagd in het buitenland en zijn vertrokken. Ik weet zeker dat er nog veel meer zullen volgen”, stelt Opio Leticia verdrietig.

Vechten voor gerechtigheid

Wat geeft Oio Leticia de kracht om te blijven? “Ik ben hier om te vechten voor gerechtigheid. En omdat ik een van de langst dienende LHBTIQ+ activisten ben in dit land, heb ik inmiddels een enorm netwerk binnen en buiten Oeganda dat mij kan helpen”, vertelt hij.

“Ik ben al zo vaak in elkaar geslagen, en altijd doe ik aangifte bij de politie. Want ook daar heb ik vrienden. Zij houden me goed in de gaten, ik zorg altijd dat zij weten waar ik ben, hoewel dat mijn veiligheid zeker niet garandeert. Dankzij mijn netwerk kan ik overleven en vind ik elke dag opnieuw de moed om te strijden voor de toekomst van de Oegandese queer gemeenschap.”