Jongeren in Zambia komen in actie tegen klimaatverandering
Klimaatactie is harder nodig dan ooit. Wereldwijd hebben steeds meer mensen te kampen met extreme weersomstandigheden en stijgende temperaturen. Ook in Zambia, waar we actief jongeren betrekken bij het vormgeven van innovatieve, lokale en haalbare oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan.
Afgelopen februari organiseerden we een succesvol evenement voor studenten van onder meer de richtingen aardrijkskunde en milieuwetenschappen. Voor hen is klimaatverandering een enorm relevant onderwerp. Daarom proberen we met hen een actieve jongerenbeweging op te bouwen die zich inzet voor lokale klimaatoplossingen.
Innoveren met jongeren
Jongeren durven met vernieuwende en innoverende ideeën te komen. Om dat proces nog verder op gang te helpen, hadden we tijdens het evenement een jonge en getalenteerde Zambiaanse rapper uitgenodigd. Pilato staat bekend om zijn artistieke en soms controversiële muziek en het aankaarten ongelijkheid en klimaatverandering is hem niet onbekend. Op deze manier kregen de studenten de kans om een populaire en inspirerende muzikant ontmoeten én leerden ze hoe ze hun eigen talenten kunnen inzetten om klimaatverandering tegen te gaan.
De toekomst beschermen
Fumba Chama, de echte naam van Pilato, daagde de meer dan 250 studenten uit om de handen ineen te slaan en hard te werken om het tij van klimaatverandering te keren. “Stel je voor hoe de omgeving er over 20 tot 30 jaar uit zal zien als we door blijven gaan met het kappen van bomen voor houtskool. Jij, ik en onze kinderen zullen in een droge en grotendeels dode omgeving wonen”, vertelde hij.
“Klimaatverandering zou het probleem en de zorg van een jongere moeten zijn”, vervolgde hij. “Jullie zijn degenen met een toekomst. Het beste wat je vandaag dus kunt doen, is je inzetten om die toekomst te behouden en beschermen.”
Van inspiratie tot klimaatactie
Het evenement inspireerde de studenten om met elkaar een nieuwe groep milieuactivisten te vormen. Een student zei na afloop dat jongeren nu aan zet zijn om met klimaatoplossingen te komen. “We moeten de klimaatcrisis een halt toeroepen. Als we nu niets doen, zal het ons in de toekomst nóg meer raken.”
Niet alleen de studenten, maar ook het bestuur van de universiteit wil haar steentje bijdragen als het aankomt op klimaatactie. “Wij gaan studenten mobiliseren zodat ze met vernieuwende projecten komen. We willen met Hivos samenwerken om deel uit te maken van de oplossing voor klimaatverandering – niet alleen in Zambia, maar wereldwijd”, aldus Miyanda Simabwachi van Chalimbana University.
Het evenement was georganiseerd vanuit het programma Voices for Just Climate Action, waarin we samen met lokale en andere internationale organisaties werken aan klimaatrechtvaardigheid.