Met kunst verandering aanjagen
Kunst en media hebben de kracht om vastgeroeste structuren te bevragen en sociale verandering aan te jagen. Daarom ondersteunt Hivos kunstenaars, artiesten en mediaproducenten die met hun werk mensen aan het denken zetten en vrijuit hun stem laten horen.
Vrijheid van meningsuiting is de graadmeter van een open samenleving. Juist in landen waar ongelijkheid en machtsmisbruik de norm zijn, is het belangrijk dat kritische denkers zich kunnen uitspreken. Creatieve makers zetten het publieke debat op scherp en bieden nieuwe perspectieven.
Met ons programma R.O.O.M. (Resources Of Open Minds) hebben we de afgelopen zeven jaar makers in Afrika en het Midden-Oosten ondersteund. Zij brachten met hun werk urgente thema’s als klimaatverandering, corruptie, LHBTIQ+ rechten en gendernormen onder de aandacht. Met financiële steun, zichtbaarheid en netwerken zorgden we ervoor dat ze een breed publiek wisten te bereiken, ook buiten de stedelijke gebieden.
Nieuwe generatie makers
Een van de meest succesvolle initiatieven was African Crossroads, een groeiend netwerk van academici, kunstenaars en activisten die machtsstructuren kritisch onder de loep nemen. In vijf jaar tijd groeide het platform van 3.000 naar maar liefst 95.000 volgers.
Daarnaast hebben we 39 beurzen en 34 samenwerkingsprojecten opgezet om onderzoek en innovatie te stimuleren. Dit heeft geleid tot baanbrekende publicaties over de relatie tussen technologie, macht en samenleving.
Deze initiatieven bewijzen hoe kunst en creativiteit de wereld kunnen veranderen. Dankzij R.O.O.M. heeft een nieuwe generatie makers op het Afrikaanse continent de ruimte gekregen om hun stem te laten horen en te bouwen aan inclusievere samenlevingen. Hun werk inspireert, confronteert en brengt verandering teweeg—precies wat nodig is in een wereld waarin vrijheid van meningsuiting steeds vaker onder druk staat.