Hivos - People Unlimited website

Header image

Acht Hivos Tiger-premières in programma IFFR 2016

Het programma van International Film Festival Rotterdam (IFFR) 2016 is bekend. Maar liefst 106 films beleven er hun wereldpremière en meer dan 260 filmmakers uit 50 landen komen ervoor naar Rotterdam. Ook dit jaar is Hivos hoofdsponsor van het festival dat bekend staat om haar eigenzinnige en innovatieve programmering. Bijzonder onderdeel is de Hivos Tiger Awards Competition voor internationaal filmtalent.

Acht feestelijke premières in Hivos Tiger Awards Competition

Gedurende acht festivaldagen staat er elke dag een andere genomineerde in de Hivos Tiger Awards Competition centraal. De competitie heeft als doel internationaal filmtalent te ontdekken, bekendheid te geven en te onderscheiden. In de vernieuwde opzet is niet alleen het prijzengeld verhoogd, maar gaat er elke dag een nieuwe ‘Tiger’ feestelijk in première. Na de filmvertoning worden de makers ontvangen in de Rotterdamse Schouwburg Foyer voor de Tiger Talk, gepresenteerd door Ludmilla Cvikova.

De Hivos Tiger-premières beginnen om 19.45 uur in Pathé 4:

  • Donderdag 28 januari – History’s Future – aanwezig: regisseur Fiona Tan
  • Vrijdag 29 januari – Oscuro animal – aanwezig: regisseur Felipe Guerrero
  • Zaterdag 30 januari – Motel Mist – aanwezig: regisseur Prabda Yoon
  • Zondag 31 januari – A Woman, a Part – aanwezig: regisseur Elisabeth Subrin, actrice Maggie Siff
  • Maandag 1 februari – Radio Dreams – aanwezig: regisseur Babak Jalali
  • Dinsdag 2 februari – The Land of the Enlightened – aanwezig: regisseur Pieter-Jan De Pue
  • Woensdag 3 februari – La última tierra – aanwezig: regisseur Pablo Lamar
  • Donderdag 4 februari – Where I Grow Old – aanwezig: regisseur Marília Rocha, actrices Elizabete Francisca, Francisca Manuel

Bekijk het hele programma van IFFR 2016.

Hivos & IFFR

De onafhankelijke film heeft het wereldwijd moeilijk, terwijl het beleven van films uit andere culturen ons perspectief verruimt en verrijkt. In tijden van toenemende polarisatie en intolerantie jegens anderen, kan wereldcinema bijdragen aan het bevorderen van dialoog, begrip en respect.

Hivos en IFFR vinden elkaar in hun missie en dat is het uitgangspunt voor een succesvol hoofdsponsorschap. Het festival ondersteunt filmmakers in landen waar de filmindustrie nog in de kinderschoenen staat, waar filmopleidingen ontbreken of restrictieve regimes een alternatief stemgeluid ontmoedigen. Al vanaf het begin zit de zoektocht naar jong talent en vernieuwende cinema in het DNA van IFFR. Het festival biedt startende filmmakers met een eigen signatuur een publiek én internationale aandacht. Zodoende is de Hivos Tiger Awards Competition uitgegroeid tot het hart van het festival en tot gerespecteerd internationaal platform voor beginnende filmmakers.

Innovatieve filmprojecten

Hivos is naast hoofdsponsor van IFFR, ook partner van het Hubert Bals Fonds, dat innovatieve filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa subsidieert zodat zij hun project kunnen realiseren. Hiermee dragen we bij aan de ontwikkeling van artistieke filmproducties als middel om maatschappijkritiek te uiten.

Ruimte voor nieuwe geluiden

Vrijheid van meningsuiting is de belangrijkste graadmeter voor openheid in een maatschappij. Waar ruimte is voor afwijkende meningen en nieuwe geluiden is ruimte voor mensen, in al hun verschillen. Hivos werkt samen met filmmakers, mensenrechtenverdedigers, artiesten, kunstenaars, journalisten en bloggers en biedt hen toegang tot creatieve broedplaatsen, brede netwerken en anders onbereikbare podia. Juist in landen waar vrijheid van expressie niet vanzelfsprekend is, moeten zij hun stem kunnen laten horen.