Hivos - People Unlimited website

Header image

Rechterlijke uitspraak Kenia opsteker voor homorechten

Een Hof van Beroep in Kenia heeft bepaald dat homo’s in dat land niet langer gedwongen hoeven te worden tot het ondergaan van anaal onderzoek. Volgens het Hof is die dwang onrechtmatig en een ernstige schending van de privacy.

Hivos reageert verheugd op de uitspraak. Dergelijk ‘onderzoek’ dient zogenaamd om iemands seksuele voorkeur vast te stellen maar is in de praktijk een manier om homo’s te vernederen, in een land waar seks tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar is.

Hivos feliciteert de Nationale Homo- en Lesbische Mensenrechtencommissie (NGHRC) in Kenia die opkwam voor de rechten van twee betrokken mannen en hen heeft bijgestaan. De mannen werden vorige maand gearresteerd in de buurt van kustplaats Mombasa en werden ervan verdacht homo te zijn. Ze moesten op gerechtelijk bevel verplicht een ‘homotoets’ ondergaan evenals hiv-tests met het doel om vast te stellen of zij seks hadden gehad.

Progressieve uitspraak

“De uitspraak is een grote overwinning voor de verdediging van de rechten van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen, transgenders en mensen met een intersex conditie”, zegt Nyambura Gathumbi, die het Hivos-programma voor Seksuele Rechten en Diversiteit in Oost-Afrika leidt.

Hivos is overtuigd van het belang van procederen als lobby-strategie om ongelijkheid aan te pakken en op te komen voor rechten van gemarginaliseerde groepen. Zo heeft onze partner Transgender Educatie en Pleitbezorging (TEA) met succes discriminatie van transgenders aangevochten, waarmee het de eerste officieel geregistreerde transgender-organisatie in Kenia is. Ook geslachtswijziging in officiële overheidsdocumenten is met succes bepleit. Allemaal belangrijke stappen op weg naar gelijke rechten en vrijheden voor transgenders in Kenia, die bewijzen dat procederen een groot verschil kan maken in hun leven.

Hivos hoopt dat de rechtszaak waarbij de NGLHRC betrokken was, niet alleen mensen beschermt die een ‘homotoets’ dreigen te moeten ondergaan maar dat al deze zaken bij elkaar ook een grotere reikwijdte hebben. Mogelijk is er een breder positief effect en worden er als gevolg van de progressieve beslissingen meer wetten en regels aangepast in het voordeel van seksuele minderheden. Dan hebben we het echt over een belangrijke sleutel tot verandering. Hivos werkt vol overtuiging aan het bereiken van dit doel.