Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Andre en Sylvester bij het GALZ 2023 evenement in Zimbabwe. Foto: Hivos

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Samen met partners werken aan LHBTIQ+ rechten in Zimbabwe

Zimbabwe is een van de 14 landen waar we actief zijn met ons Free to be Me-programma. Daarmee ondersteunen we organisaties en activisten die zich inzetten voor de rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap in onder ander zuidelijk en Oost-Afrika.

Een van die partners is GALZ, een vereniging die samenwerkt met de LHBTIQ+ gemeenschap in Zimbabwe om hen te beschermen en ervoor te zorgen dat hun rechten worden gerespecteerd. Ieder jaar nodigt GALZ leden van de gemeenschap uit om samen te komen en in gesprek te gaan over discriminatie en geweld en hun dromen en doelen voor de toekomst. Evenementen als deze moeten in een veilige omgeving plaatsvinden. Ze zijn belangrijk omdat ze mensen blijven herinneringen aan de uitdagingen waarmee de LHBTIQ+ gemeenschap in het land mee te maken heeft.

Meer bewustzijn en begrip

Mensen uit de gemeenschap spraken tijdens het laatste evenement over het belang van dagen als IDAHOBIT en Pride. Het creëren van meer bewustzijn en begrip voor LHBTIQ+ mensen door middel van vieringen is een positieve manier om te pleiten voor gelijke rechten.

“Mensen in Zimbabwe weten dat de queer gemeenschap bestaat. We hebben met het ministerie van Volksgezondheid gesproken over onder andere stigmatisering en stereotypering. Dagen als IDAHOBIT en Pride zijn belangrijk omdat beleidsmakers onze activiteiten op social media zien en zich daardoor meer bewust worden van ons werk”, vertelt Kundai Ruwizhi tijdens de bijeenkomst van GALZ. “Deze dag helpt ons als gemeenschap om onszelf te accepteren en vieren. Het thema van dit jaar (Together always: united in diversity) herinnerde ons eraan om samen te zijn, onszelf te omarmen en als één te staan.”

Kundai Ruwizhi
Kundai Ruwizhi. Foto: Hivos

Er is nog meer werk nodig

Werken in een beperkende omgeving zoals Zimbabwe kan een uitdaging zijn voor queeractivisme, maar de tot nu toe genomen stappen gaan in de goede richting, zei Theddius Sithole.

Theddius Sithole vertelt bij het evenement: “Het is mijn rol om mensen bewust te maken van de gezondheidsproblemen waarmee mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap kampen. Dat is uitdagend, maar we boeken vooruitgang. Een dag als IDAHOBIT helpt ons om mensen te informeren over het werk dat we nog moeten doen om discriminatie tegen te gaan en wat daarvoor nodig is. We moeten bij de regering pleiten voor beleid dat de rechten van queer mensen beschermt. De nieuwe anti-homowet in Oeganda laat zien hoe slecht het kan worden.”

Gelukkig staat de regering van Zimbabwe volgens Theddius meer open voor gesprekken en pleidooien voor volledige erkenning van LHBTIQ+ rechten in het land. “Er wordt nu naar ons geluisterd en we boeken beetje bij beetje vooruitgang op weg naar gelijke rechten van de gemeenschap. Voorheen zou een bijeenkomst als deze niet eens mogelijk zijn geweest.”

Theddius Sithole
Theddius Sithole. Foto: Hivos

Samen sterk staan

Hivos zet zich samen met bondgenoten en mensenrechtenverdedigers in voor een rechtvaardige en gelijke wereld voor iedereen. Wij geloven dat iedereen het recht heeft om te leven zonder discriminatie en geweld. Maar het is absoluut noodzakelijk dat overheden hun verantwoordelijkheid nemen om acceptatie van en respect voor minderheidsgroepen te vergroten.

“De relatie tussen de overheid en de LHBTIQ+ gemeenschap is heel belangrijk. We zijn allemaal mensen en verdienen bescherming door de wet. De regering moet een beleid aannemen dat de rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap handhaaft. Om niet alleen queer mensen, maar iedereen in de samenleving te beschermen”, zegt Kundai.

Het GALZ-evenement bracht de uitdagingen van LHBTIQ+ mensen onder de aandacht, en was tegelijkertijd een viering van hun kracht en veerkracht.