Hivos - People Unlimited website

Header image
Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

IDAHOBIT 2023: de kracht van volharding

De rechten van LHBTIQ+ personen staan onder druk. Over de hele wereld zien we dat zwaarbevochten overwinningen worden teruggedraaid. Queer mensen zijn nog nooit zo zichtbaar geweest als nu, maar die zichtbaarheid komt met een prijs. Vandaag roemt Hivos de moed en vastberadenheid van de wereldwijde queer-gemeenschap.

Op 17 mei is de Internationale Dag tegen Homofobie, Transfobie en Bifobie (IDAHOBIT). Dit jaar staat in het teken van hoe onze diversiteit ons verenigt.

Crisis in Oeganda

Eind maart keurde het Oegandese parlement een wet goed die jezelf identificeren als queer strafbaar stelt. Het was al onveilig voor de LHBTIQ+ gemeenschap in Oeganda en dat is nu alleen nog verergerd. “Mensen worden vervolgd, ontslagen en uit hun huis gezet”, vertelt Saida Ali, Hivos-programmamanager van Free to be Me. “Dit gebeurt niet alleen in Oeganda, maar ook in buurlanden zoals Kenia.”

Samen met onze partners zetten we ons in om mensen te beschermen. Met ons Bessy Ferrera Fonds kunnen we LHBTIQ+ activisten in levensbedreigende noodsituaties direct helpen.

Tegelijkertijd ziet Saida enorm veel veerkracht en verbondenheid binnen de gemeenschap. “Ze weten zich op ongelooflijke wijze te organiseren. Ze vinden veilige manieren om samen te komen en weten hoe ze organisaties kunnen bereiken voor steun. En soms is support alles wat nodig is om jezelf sterk te maken.”

Een juridisch succes in de Andesregio

Niet alleen in Oost-Afrika heeft de gemeenschap te maken met weerstand en uitdagingen. Over de hele wereld zien we hetzelfde soort gewelddadige verzet tegen gelijke rechten van LHBTIQ+ personen.

De Andesregio, onder andere bestaande uit Bolivia, Colombia, Ecuador en Peru, heeft te maken met toenemende sociale en politieke krachten die een gevaar vormen voor de gemeenschap. Vooral religieuze leiders en nationalistische en conservatieve politici wijzen seksuele diversiteit en gendergelijkheid openlijk af, wat uitsluiting, bedreiging en geweld in de hand werkt.

Hivos zet zich al jaren actief in voor LHBTIQ+ rechten in deze regio. En gelukkig werpt de sterke samenwerking met lokale LHBTIQ+ organisaties zijn vruchten af. In april 2022 nam het Andesparlement Recommendation 493 aan. Hierin worden de rechten van LHBTIQ+ personen in de regio beschermd. Deze historische uitspraak roept de lidstaten op om LHBTIQ+ rechten te verankeren in hun nationale wetgeving.

De komende maanden gaan we samen met onze partners – en dankzij steun van onze donateurs – hard aan de slag om ervoor te zorgen dat deze aanbeveling door de afzonderlijke lidstaten ook daadwerkelijk wordt opgevolgd.

Religieuze bondgenoten

In de strijd voor LHBTIQ+ rechten, moeten we slim samenwerken en de handen ineenslaan met moedige mensen die opkomen voor de rechten van álle mensen.

Religieuze leiders hebben veel invloed en zijn in de positie om sociale inclusie te vergroten. Onze bondgenoot en partner, het Global Interfaith Network, lanceerde onlangs een inspirerende videoserie. In Fearless Allies vertellen acht religieuze leiders uit verschillende landen waarom zij bondgenoten zijn van de LHBTIQ+ gemeenschap.

De kracht van volharding

Op IDAHOBIT 2023 staan we niet alleen stil bij de weerstand en tegenslagen waarmee de LHBTIQ+ gemeenschap te maken heeft. We vieren ook de kracht van samen sterk staan en de overwinningen die we ondanks alles hebben weten te bereiken.