Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Goed nieuws: dankzij onze donateurs kunnen we de strijd voor LHBTIQ+ rechten voortzetten

In de Andesregio in Zuid-Amerika werkt Hivos in vier landen aan de wettelijke bescherming van LHBTIQ+ rechten. Dankzij onze donateurs kunnen we daar, op een cruciaal moment, ook dit jaar mee doorgaan.

Als het recht niet voor iedereen is, dan is het geen recht maar een privilege.

LHBTIQ+ rechten in vier Andeslanden

In de Andesregio hebben LHBTIQ+ personen te maken met geweld en discriminatie. Ze zijn met regelmaat doelwit van haatdragende campagnes, die vooral door politici gebruikt worden voor politiek gewin. Samen met onze partners verzetten we ons daartegen. En met succes.

Het groeiende leiderschap en de toenemende invloed van LHBTIQ+ organisaties uit de regio leidden vorig jaar tot een baanbrekend besluit. Toen nam het Andesparlement, dat bestaat uit parlementsleden uit Bolivia, Colombia, Ecuador en Peru, een resolutie aan die de rechten van LHBTIQ+ personen beschermt.

Een unieke kans

De resolutie die het Andesparlement aannam is een belangrijke eerste stap. Nu ligt er een unieke kans om het besluit van het regionale parlement te vertalen naar de nationale wetgeving van de lidstaten. Als we daarin slagen, zorgen we voor een verbetering in de rechtspositie van LHBTIQ+ personen die niet zomaar omkeerbaar is. Maar dat is niet eenvoudig. De landelijke instanties van de Andeslanden die de wet- en regelgeving moeten aanpassen, worden geplaagd door vooroordelen en een gebrek aan kennis. En dus kunnen we niet met ons werk stoppen.

Juist op dit cruciale moment is de financiering van dit project gestopt. Maar dankzij bijdragen van onze donateurs kunnen we dit jaar toch belangrijke stappen zetten.

Hoe gaan we te werk

In 2020 hebben we de EMPODERA (‘empower’) school opgericht. Daarmee trainen en coachen we LHBTIQ+ leiders op het gebied van politieke belangenbehartiging, kennis van wet- en regelgeving, woordvoerderschap en leiderschap. Inmiddels hebben we 420 LHBTIQ+ activisten uit de regio opgeleid. Na de opleiding zijn deelnemers beter in staat op te staan voor hun rechten en overtuigende gesprekken te voeren met politici.

Ook rapporteren we in de vier Andeslanden jaarlijks over de mensenrechtensituatie en het geweld tegen LHBTIQ+ personen. Een belangrijke middel om beleidsmakers te laten zien dat geweld tegen de gemeenschap bestaat en dat de rechten van LHBTIQ+ personen beschermd moeten worden.

Stappen in 2023

We gaan in 2023 verder met onze school voor politieke training zodat we nog meer LHBTIQ+ leiders kunnen coachen en we blijven rapporteren over geweld tegen LHBTIQ+ personen. Ook gaan we samen met activisten de regionale regelgeving vertalen naar voorstellen voor nationaal beleid en zullen we er alles aan om beleidsmakers te overtuigen deze door te voeren.

We zijn onze donateurs ongelooflijk dankbaar voor hun steun! Zonder hen was dit niet mogelijk.