Steun voor Keniaanse LHBTIQ+ studenten
De Keniaanse organisatie Sullivan Reed ontwikkelde met steun van Hivos een bijzonder initiatief voor LHBTIQ+ studenten uit de landelijke regio Kakamega. Zij kunnen nu veilig bijeenkomen, waardoor ze zich minder eenzaam voelen en meer zelfvertrouwen hebben om open te zijn over wie ze zijn.
“Wij werken in Kenia aan de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit”, vertelt Levis Nderitu, medeoprichter van Sullivan Reed. “Dat is nodig, want in de Keniaanse Keniaanse grondwet staat bijvoorbeeld dat homoseksualiteit illegaal is. Veel LHBTIQ+ personen krijgen te maken met discriminatie, stigmatisering en geweld. Het is heel moeilijk voor hen om uit de kast te komen. Ook durven zij op hun werk niet open te zijn over wie ze zijn, omdat de kans groot is dat ze dan ontslagen worden.”
Gelijke rechten en kansen
Sullivan Reed zet zich in voor gelijke rechten en kansen voor LHBTIQ+’ers. “We maken hen weerbaarder, zodat ze beter kunnen opkomen voor hun rechten. Ook willen we negatieve beeldvorming en vooroordelen wegnemen via onderwijs en positieve berichtgeving in de media.”
Hoe moeilijk is het om in een land te opereren waar homoseksualiteit verboden is? “Het is een mooie uitdaging”, vindt Nderitu. “’Anders’ zijn wordt niet snel geaccepteerd, je gaat in tegen de meerderheid. Dat gaat gepaard met obstakels. Die overwinnen en echt iets bereiken geeft veel voldoening.”
Een thuis voor studenten uit Kakamega
Met steun uit ons Voice-programma ontwikkelde Sullivan Reed een bijzonder project. “In de Keniaanse steden zijn al een aantal plekken waar LHBTIQ+ studenten veilig kunnen samenkomen, maar in het landelijke Kakamega bestond zoiets nog niet. Terwijl daar toch 40.000 studenten wonen, waarvan vijf tot tien procent LHBTIQ+ is. Het ontbreken van deze plekken leidde tot eenzaamheid, de studenten voelden zich nergens thuis.”
Daarom startte Sullivan Reed in 2019 met het organiseren van maandelijkse bijeenkomsten voor deze studenten. “We praten over relevante onderwerpen als uit de kast komen en het vinden van een baan, maar maken ook veel lol.”
‘Anders’ zijn wordt niet snel geaccepteerd, je gaat in tegen de meerderheid.
Online bijeenkomsten
De bijeenkomsten vonden eerst plaats in een restaurant, waar zo’n vijftig tot honderd studenten op afkwamen. Toen in maart 2020 uitbrak, ging Sullivan Reed over op online bijeenkomsten. “We trainden medewerkers en leden in het gebruik van Zoom. Dat kregen we gelukkig snel voor elkaar, waardoor we in april al onze eerste online bijeenkomst organiseerden.”
Hoogtepunt vindt Nderitu de online viering van IDAHOT op 17 mei. “We discussieerden over het verbreken van de stilte rond de LHBTIQ+ gemeenschap, maar hadden ook een saxofonist uitgenodigd om er echt een feestje van te maken.”
Meer kracht en zelfvertrouwen
De uitbraak van Covid-19 heeft het project ook iets gebracht, vindt Nderitu. “We hebben een plek gecreëerd voor de LHBTIQ+ gemeenschap die anders niet was gerealiseerd. Een plek die in dit digitale tijdperk goed past bij jongeren en waar ze zich thuis voelen. We kunnen nu ook veel meer mensen bereiken: mensen die ver weg wonen, maar ook mensen die zich veiliger voelen in een omgeving waar ze anoniem kunnen blijven.”
Nderitu is ontzettend blij met het resultaat dat Sullivan Reed heeft neergezet. “Het is heel fijn dat we van studenten horen dat ze zich gesteund en gesterkt voelen door onze bijeenkomsten. Ze hebben nu meer zelfvertrouwen om open te zijn over wie ze zijn.”