Steun voor LHBTIQ+ activisten in Oost-Afrika
Sinds in Oeganda de nieuwe anti-homowet werd aangekondigd, is het extreem onveilig voor LHBTIQ+ personen. Maar ook de aanloop ernaartoe zorgde voor een golf van haat en geweld. Nog voor het wetsvoorstel op tafel kwam, bereikten ons verhalen van mensen die werden achtervolgd en in elkaar geslagen. Met een speciaal noodfonds komen we in actie.
De Oegandese wet geldt als een van de strengste ter wereld. Op seks tussen twee personen van hetzelfde geslacht stond al een levenslange celstraf, daar komt nu de doodstraf bij voor gevallen van “verergerde homoseksualiteit”. Ook het “promoten” van homoseksualiteit en opkomen voor LHBTIQ+ rechten is nu strafbaar.
Meer haat en geweld
De impact is enorm. LHBTIQ+ personen worden ontslagen en hun huis uitgezet. Mensen vluchten naar buurlanden maar zijn daar vaak ook niet veilig. Conservatieve politici in Kenia en Tanzania overwegen vergelijkbare wetsvoorstellen in te dienen om de LHBTIQ+ gemeenschap nog verder uit de samenleving te drukken.
Onder de nieuwe wet is elke uiting van homoseksualiteit illegaal. Het legitimeert geweld en geeft tegenstanders en politie een stok om mee te slaan. “Door deze wet hebben zij het gevoel dat hun acties te rechtvaardigen zijn. Het wakkert alleen nog maar meer haat aan”, zegt Saida Ali, die vanuit Kenia ons Free to be Me-programma leidt.
LHBTIQ+ activisten beschermen
Het werk van activisten is juist nu heel belangrijk, maar ook ontzettend gevaarlijk. Ons Bessy Ferrera Fonds is er voor LHBTIQ+ activisten die direct hulp en bescherming nodig hebben. Dankzij het fonds kunnen we snel geld vrijmaken wanneer zij in gevaar zijn. Bijvoorbeeld voor een veilig onderkomen of het nemen van (digitale) veiligheidsmaatregelen.
Steun voor ons werk
Hivos is dankbaar voor alle steun die we tijdens Pride hebben ontvangen. Verschillende ondernemers hebben aan ons werk gedoneerd: van cafés en winkels tot aan een sportschool. Deze bijdragen zijn belangrijk voor ons. Daar kunnen we onder andere LHBTIQ+ activisten in Oost-Afrika mee beschermen.
Als gevolg van de nieuwe wet in Oeganda verspreiden haat en geweld zich als een olievlek over de regio. Dat zien we terug in de hulpaanvragen voor ons fonds. Meer dan driekwart van het totale aantal aanvragen komt uit Oost-Afrika.
Update december 2023: alleen al het afgelopen jaar hebben we in Oost-Afrika meer dan 30 activisten in veiligheid kunnen brengen.
Veiligheid voorop
Vaak gaat het om het mogelijk maken van een veilige opvangplek of een nieuw onderkomen. Zo hielpen we een filmmaker die een kritische film maakte over de het anti-homobeleid van zijn land. Nadat de film viraal ging, werd er een publieke haatcampagne tegen hem gestart. Hij en zijn familieleden zijn daarna online meerdere keren met de dood bedreigd. Om zijn veiligheid te garanderen hebben we hem een halfjaar op een andere locatie ondergebracht.
Een aantal keer zijn de kantoren van LHBTIQ+ organisaties overvallen en moesten medewerkers direct in veiligheid worden gebracht. In sommige gevallen hebben we niet alleen voor een nieuwe locatie gezorgd, maar ook voor verbeterde alarmsystemen en veiligheidstrainingen.
Het beschermen van gegevens
Bij veel overvallen worden laptops en documenten met gevoelige informatie meegenomen. Met alle gevolgen van dien: persoonsgegevens van mensen uit de gemeenschap worden online verspreid, waarna zij worden bedreigd, achtervolgd en soms zelfs in elkaar geslagen. We hebben daarom in deze gevallen ook gezorgd voor nieuwe hardware, het beschermen van data en trainingen in online veiligheid. Zodat activisten hun werk veilig en discreet kunnen voortzetten.
“We hebben ons werk voor LHBTIQ+ rechten online kunnen voortzetten en weten nu hoe we veilig onze telefoons en laptops kunnen gebruiken”, vertelt een medewerker van een van de organisaties die we met het fonds hebben geholpen.
Mentale ondersteuning
Vaak is materiële steun niet voldoende en is er ook hulp nodig bij het verwerken van een aanval of zware intimidatie. We zorgen dan dat activisten de psychosociale ondersteuning en begeleiding krijgen die nodig is om hun leven weer op te pakken en hen weerbaarder te maken.
Het fonds zorgde niet alleen voor mijn fysieke veiligheid, maar gaf ook prioriteit aan mijn mentale welzijn.
Een van de activisten die we hebben geholpen zegt daarover: “Het fonds zorgde niet alleen voor mijn fysieke veiligheid, maar gaf ook prioriteit aan mijn mentale welzijn. Ik ben nu in een veel veiligere omgeving en dankzij toegang tot mentale gezondheidszorg merk ik vooruitgang in mijn algehele welzijn.”
Het Bessy Ferrera Fonds
Het Bessy Ferrera Fonds is genoemd naar de moedige activist die in 2019 in Honduras op straat werd doodgeschoten. Wij zetten haar strijd voort. Sinds de start van het fonds in 2020 meer dan meer dan 50 activisten geholpen. Niet alleen in Oost-Afrika, maar bijvoorbeeld ook in Turkije, Egypte, Bolivia en Nicaragua.
Dit werk is ontzettend belangrijk. Het kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Help je mee? Met een donatie maak je het mogelijk dat we zoveel mogelijk activisten in gevaar snel kunnen helpen. Bedankt!
Om veiligheidsredenen kunnen we de activisten die hulp hebben gekregen uit ons fonds niet bij naam en land noemen.