Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Trump president, Hivos voert climate action week

We kunnen het nog amper geloven… maar maken ons in geen geval illusies over wat het presidentschap van Donald Trump zal betekenen voor sociale en klimaatverandering.

Anders gezegd: Trump’s verkiezingszege is een potentiële ramp voor het klimaat. Klimaatverandering is volgens hem bulls**t, eerder noemde hij het een ‘Chinese hoax’. Zo’n beperkte blik spoort Hivos aan om extra hard te werken aan het tegengaan van de negatieve effecten van klimaatverandering. Dat doen we op drie niveaus, en jij kunt meedoen.

In de schaduw van de greatest show on earth begon deze week in Marrakech, Marokko, de Klimaattop. Daar lobbyt Hivos voor klimaatfinanciering die meer toegesneden is op mensen in lage inkomenslanden. Tientallen miljarden euro’s trekt de wereldgemeenschap ieder jaar uit (100 miljard euro nodig in 2020) voor duurzame energieprojecten die de uitstoot van CO2 verminderen (mitigatie). Alleen moeten nog veel meer mensen in lage- en middeninkomenslanden daarvan profiteren door rechtstreeks toegang te krijgen tot duurzame decentrale energie. Zo kan klimaatfinanciering levens veranderen. Hivos pleit daarom voor een nieuwe regeling – bovenop de huidige regeling van het Green Climate Fund – die veel meer ‘pro poor’ is.

In Nederland werven we deze week potentiële nieuwe donateurs om geld te doneren voor onze biogasprojecten, schoon gas om op te koken. Biogas is een machtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Het redt levens, omdat minder mensen sterven door het inademen van vieze rook van houtfornuizen, en vermindert uitstoot van broeikasgassen. Het draagt zo bij aan mitigatie.

En we lanceren de nieuwe CO2-calculator. Via deze handige Hivos tool kun je de uitstoot van je vlieg- en autoreizen, je evenement of vleesconsumptie compenseren. De CO2-calculator is de meest complete en alomvattende tool op dit gebied in Nederland. Het is niet alleen mogelijk om individuele uitstoot te berekenen van nog méér activiteiten, maar om ook meteen daadwerkelijk te compenseren. Je koopt in feite CO2-credits waarmee Hivos biogasinstallaties in Cambodja bouwt en zo investeert in duurzame energie en het tegengaan van klimaatverandering. Laat je niet Trumpen en doe mee met de climate action week!