Valentina laat zien waar jonge trans personen in Brazilië tegenaan lopen
De Braziliaanse film Valentina laat zien hoe belangrijk een inclusieve samenleving is en welke obstakels er nog te nemen zijn. De film van Cássio Pereira dos Santos wint dit jaar de Hivos Free to be me Award.
In Brazilië is het allesbehalve vanzelfsprekend dat je veilig jezelf kunt zijn. In Valentina volg je een jonge transgender vrouw die samen met haar moeder naar een andere stad verhuist om daar een nieuwe start te maken. Bureaucratische en sociale hindernissen maken dat niet eenvoudig.
Onderwijs voor iedereen
Met Valentina wil regisseur Cássio Pereira dos Santos een gezicht geven aan jonge transgender studenten in Brazilië en daarbuiten. “Tachtig procent van alle jonge transgender personen in Brazilië maakt hun school niet af. Zij hebben te maken met een omgeving die niet inclusief is. Ze worden lastig gevallen en gediscrimineerd door hun klasgenoten en docenten.”
Hij benadrukt hoe belangrijk toegang tot onderwijs is. “Iedereen heeft recht op onderwijs. Als deze jongeren geen diploma halen, wordt het voor hen heel moeilijk om een baan te vinden. En dus ook om een beter leven op te bouwen. Niet-inclusief onderwijs is het begin van ongelijkheid.”
Free to be me award
Met de Free to be me Award, die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de Roze Filmdagen, onderscheiden we een film die bijdraagt aan acceptatie en zichtbaarheid in een land waar weinig ruimte is voor diversiteit. Regisseur Cássio Pereira dos Santos: “Ik ben ontzettend dankbaar dat Hivos op deze manier zichtbaarheid en erkenning geeft aan jonge queer personen en de maatschappelijke problemen waar zij tegenaanlopen.”
Vorig jaar viel de film Todos Cambiamos van Arturo Montegro in de prijzen. Het laat een positief verhaal zien over de weg naar acceptatie en jezelf kunnen zijn; een bijzondere en gewaagde stap in een conservatief en katholiek land als Panama. In 2019 won de veelbesproken film Rafiki van de Keniaanse Wanuri Kahiu de Hivos Free to be me Award. De film vertelt het verhaal van twee Keniaanse meisjes die verliefd op elkaar worden en werd daarom verboden in Kenia.
Valentina is op 19 en 21 maart 2021 om 19.00u online te bekijken tijdens de Roze Filmdagen.
Ruimte voor diversiteit
Hivos gelooft in een wereld waarin ruimte is voor diversiteit. Waarin je vrij bent om jezelf te zijn en waarin je mag samenzijn met wie je wil. Daarom werken we aan sociale en economische gelijkwaardigheid en kansen in meer dan 25 landen. We steunen moedige activisten en hun organisaties die vooropgaan in de strijd voor inclusie en zichtbaarheid. Want hoe meer mensen opstaan tegen discriminatie, hoe sterker de positie van LHBTIQ+ personen wordt.