Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vrouwen aan het roer in Centraal-Amerika

Hoe verbeter je de positie van vrouwen en zorg je er tegelijkertijd voor dat ze zich economisch kunnen ontwikkelen? In Guatemala, El Salvador en Honduras is het antwoord: duurzame bedrijven. Met bijdragen van donateurs zijn we een bijzonder project gestart.

De positie van inheemse vrouwen

Voor inheemse vrouwen in Centraal-Amerika is het leven allesbehalve makkelijk. Zij hebben te maken met toenemend geweld. Dat blijkt onder andere uit een schokkend cijfer uit Honduras. Vorig jaar werden daar 386 vrouwen vermoord en in de eerste 15 dagen van januari 2024 al 16. Dat is meer dan één moord per dag.

Daar komt bij dat de economische situatie in Centraal-Amerika buitengewoon slecht is. Inflatie raakt met name inheemse gezinnen hard. Zij worden genegeerd door overheden, kunnen niet rekenen op steun en zien veel kosten snel stijgen. Vooral de prijzen van fossiele brandstoffen en voeding rijzen de pan uit.

Economische zelfstandigheid

Met ons werk proberen we de positie van inheemse vrouwen in geïsoleerde gebieden te verbeteren. Zo ondersteunen we hen bij het starten van een duurzaam bedrijf. Zodat zij niet alleen economisch onafhankelijker worden in een door mannen gedomineerde samenleving, maar ook minder afhankelijk van schadelijke brandstoffen.

Samen met onze partners hebben we inmiddels zo’n 450 vrouwen getraind in ondernemerschap, leiderschap en het managen van een bedrijf.

Deelnemer aan de training in Centraal-Amerika
Training over gendernormen

Training over gendernormen

Eén van de trainingen richtte zich op het doorbeken van conservatieve ideeën over genderrollen. Deelnemers leerden manieren om te berekenen hoe dagelijkse huishoudelijke taken tussen mannen en vrouwen verdeeld zijn.

Zo wordt zichtbaar welke onevenredige druk genderpatronen op vrouwen leggen, én kan de werklast beter verdeeld worden. Waardoor vrouwen meer tijd hebben voor hun eigen (economische) ontwikkeling.

Training in leiderschap

Een andere training hielp vrouwen hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Zodat zij binnen hun gemeenschap invloed kunnen uitoefenen. In deze bijzondere sessies vertelden deelnemers over de vrouwelijke rolmodellen in hun eigen leven. Dat hielp hen om zichzelf ook als leiders te gaan zien.

Deelnemers presenteren hun plannen

Een bedrijf starten

Een belangrijk onderdeel van het uitgebreide trainingsprogramma draait om ondernemerschap. Vrouwen krijgen steun bij het starten of verbeteren van een duurzaam bedrijf. Bijvoorbeeld op het gebied van koffie, handgemaakte stoffen, voedsel of veeteelt.

Hun ondernemingen draaien op hernieuwbare energie en zorgen voor minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Bovendien werken veel vrouwen op deze manier aan duurzame, niet-schadelijke en lokale voedselsystemen.

Een aantal van de plannen die de deelnemers hebben opgezet, komen in aanmerking voor een startkapitaal. Zo kunnen ideeën omgezet worden in actie en nemen vrouwen het voortouw in een duurzame toekomst opbouwen voor hun gemeenschap.

Vrouwen werken aan een duurzame toekomst in Centraal-Amerika
Deelnemers ontvangen een certificaat

Unieke en lokale samenwerking

In Guatemala, El Salvador en Honduras werken we met inheemse gemeenschappen en lokale organisaties. We werken samen met Lenca-vrouwen in Honduras, Maya-vrouwen in Guatemala en vrouwen van de mestiza- en Nahuat-Pipil gemeenschap in El Salvador.

De financiële steun van onze donateurs heeft een belangrijke rol gespeeld in het tot stand komen van dit project.