Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Restless Development

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
 • Ik doneer
 • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

 • Eenmalig
 • Maandelijks
 • 20,-
 • 50,-
 • 100,-
 • 6,-
 • 10,-
 • 15,-
 • IDEAL
 • Machtiging
 • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Goed nieuws: Hivos lanceert twee nieuwe klimaatprojecten

De klimaatcrisis heeft impact op de levens van mensen wereldwijd. Maar voor sommige groepen zijn de gevolgen ingrijpender dan voor andere. Met twee nieuwe projecten gaan wij met juist deze groepen samenwerken: meisjes en inheemse bewoners van de Amazone.

Meisjes aan het roer

De klimaatcrisis raakt jonge vrouwen en meisjes hard. De sociale en economische ongelijkheid waar veel van hen mee te maken hebben, neemt door klimaatverandering namelijk toe. Uit onderzoek blijkt dat daardoor de kans toeneemt dat meisjes hun school moeten verlaten om het gezin te helpen onderhouden. Ook neemt het risico op gendergerelateerd geweld toe. Tegelijkertijd worden vrouwen en meisjes zelden betrokken bij besluitvorming rond klimaatbeleid.

Maar ondanks deze barrières spelen jonge vrouwen en meisjes een belangrijke rol in het aanpakken van de klimaatcrisis. Als we op een duurzame manier in klimaatactie investeren, investeren we niet alleen in meisjes maar ook in hun hele familie en gemeenschap. Dat is precies het doel van ons nieuwe programma Global Girls Creating Change.

In Brazilië, Indonesië, Nepal en Oeganda gaan we meisjes ondersteunen de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Dat doen we door hen met financiering, training en andere vormen van steun in staat te stellen zelf innovatieve klimaatacties en duurzame ondernemingen te starten én te leiden.

Foto: Diego Mora

Klimaat en gezondheid in de Amazone

Naast het vergroten van sociale en economische ongelijkheid, is klimaatverandering een van de grootse gezondheidsproblemen van deze tijd. Het klimaatpanel van de VN (het IPCC) schat dat zo’n 3,3 miljard mensen zeer kwetsbaar zijn voor klimaatverandering en daardoor grote gezondheidsrisico’s lopen. En dat ligt niet alleen aan extremer weer, zoals overstromingen en droogte, dat meer slachtoffers zal maken. Zo blijkt in Colombia dat 75 procent van mensen uit vier inheemse gemeenschappen hepatitis a heeft, een ziekte die geassocieerd wordt met slechte waterkwaliteit. De zorg is dat toenemende temperaturen de waterkwaliteit alleen maar slechter zullen maken.

Met een nieuw project slaan we de handen ineen met de inheemse bewoners van de Amazone. We brengen hun visie op klimaatverandering in kaart en hoe hun gezondheid erdoor beïnvloed wordt.

Samen met hen gaan we meteorologische en epidemiologische gegevens verzamelen en kijken we naar manieren om in balans met de natuur te leven. Ook zetten we projecten op om klimaat-gerelateerde ziekten te bestrijden, biodiversiteit te beschermen, voedingspatronen te onderzoeken en de toegang tot schoon water te verbeteren.

Een bijzonder netwerk

Hivos heeft voor deze twee nieuwe projecten unieke coalities gevormd van organisaties die onze missie delen.

In de Amazone werken we samen met het Amazon Conservation Team en het Centro de Trabalho Indigenista. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Rockefeller Foundation.

Global Girls Creating Change voeren we samen uit met Restless DevelopmentHumanis (de aan Hivos-gelieerde organisatie in Indonesië) en lokale partners.

Deze projecten zijn ontwikkeld met bijdragen van donateurs.