Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

13 cent maakt eerlijke prijs bosje rozen mogelijk

De rozen die deze dagen voor Valentijnsdag over de toonbank gaan in Nederland, zijn voor het grootste deel afkomstig uit Kenia en Ethiopië. Voor de tienduizenden vrouwen die in de Oost-Afrikaanse bloemenindustrie werken, ontbreekt het aan een fatsoenlijk loon. Hierdoor kunnen ze niet voorzien in hun primaire levensbehoeften. Dat maakt dat er momenteel geen eerlijke prijs voor rozen wordt betaald. Hivos liet berekenen welk bedrag gemiddeld nodig is per bosje van 10 rozen in de supermarkt om de Afrikaanse bloemenpluksters een leefbaar loon te kunnen betalen: 13 cent.

Samenwerken voor een eerlijke prijs

Hivos komt samen met de Power Flower Girls op voor de rechten van Afrikaanse bloemenpluksters en start rondom Valentijnsdag de campagne ‘Small Change Big Deal’. Deze campagne roept op tot een eerlijke deal, waarbij alle schakels in de keten samen die 13 cent opbrengen: alle schakels, dus zeker niet alleen de consument.

Op smallchangebigdeal.nl kunnen bezoekers laten weten dat ze best bereid zijn om iets meer te betalen. Daarnaast vindt Hivos dat bloemenhandelaren en supermarkten een eerlijke prijs moeten betalen voor de bloemen die ze uit Afrika importeren, zodat de kweker zijn werknemers een hoger loon kan geven. Uiteraard moet de kweker die eerlijke prijs daadwerkelijk gebruiken om de lonen van de werknemers te verhogen.

De Power Flower Girls

De Power Flower Girls is een Afrikaanse vrouwenrapgroep die door middel van muziek strijdt voor leefbaar loon voor de bloemenpluksters. In het kader van de campagne brengen zij rondom Valentijnsdag hun videoclip ‘Small Change Big Deal’ uit. In deze videoclip halen zij verhaal bij de rozenteler, de veiling, de supermarkt en de consument.

Om het Nederlandse publiek te betrekken gaan de Power Flower Girls op 13 februari in Amsterdam en Aalsmeer de straat op om aandacht te vragen van het publiek. Ze zullen op een aantal locaties in Amsterdam, waaronder de Bloemenmarkt, een kort optreden verzorgen. Het komende jaar zullen zij op meerdere plekken in het land verschijnen. 

Leefbaar loon is mensenrecht

Met een leefbaar loon kunnen de vrouwen in de bloemenindustrie voorzien in hun primaire levensbehoeften. Volgens internationale afspraken is dat: voedzaam eten, water, onderdak, kleding, medische zorg, vervoer en onderwijs. Ook blijft er wat geld om een beetje te kunnen sparen, als buffer voor onverwachte gebeurtenissen. Duidelijk is dat het salaris van de Afrikaanse bloemenpluksters zelfs niet in de buurt komt van zo’n leefbaar loon. Met alle gevolgen van dien.

Lees meer over de campagne op de website Small Change Big Deal.