Aandacht voor femicide
Wereldwijd staat de veiligheid van vrouwen en meisjes onder druk. Maar liefst 1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Om hier aandacht voor te vragen, organiseerden we vorige maand een grote bijeenkomst in Nairobi.
Dat actie hard nodig is, wordt onderstreept door de alarmerende stijging van femicide in Kenia. Tussen augustus en oktober zijn daar maar liefst 97 gevallen van femicide gemeld. De daadwerkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog hoger, omdat niet alle gevallen aangegeven worden.
Deze schokkende cijfers hebben geleid tot oproepen aan de Keniaanse president Ruto om femicide als nationale ramp te erkennen. Ruto heeft inmiddels 100 miljoen Keniaanse shilling toegezegd aan de Safe Home, Safe Space Campaign, die tot doel had femicide in het hele land uit te roeien.
Vrouwen minderwaardig
Ook Nigeria kampt met hoge femicide-cijfers. Dat komt onder andere door diepgewortelde opvattingen over de minderwaardigheid van vrouwen. In veel gemeenschappen wordt de geboorte van een jongen bijvoorbeeld meer gevierd dan die van een meisje. Dit leidt tot femicide van zowel baby’s als volwassenen.
“In veel Nigeriaanse gemeenschappen oefenen mannen nog steeds controle uit over vrouwen. Veel femicide komt voort uit partnergeweld. Het komt geregeld voor dat mannen vrouwen vermoorden om de manier waarop ze (niet) terugpraten of omdat ze bijvoorbeeld meer verdienen”, vertelt Funom Yakubu die meewerkt aan ons programma We Lead.
Minder veilig
De zorgwekkende toename van femicide in de Afrikaanse regio heeft een aanzienlijke impact op het gevoel van veiligheid onder vrouwen. Meldingen van geweld, vaak gepleegd door intieme partners of familieleden, vergroten angst en onzekerheid. Dit wordt versterkt door een gebrek aan vertrouwen in wetshandhaving en rechtssystemen, waar gerechtigheid voor slachtoffers vaak wordt vertraagd, gecompliceerd of zelfs ontkend.
Rechten versterken
Vrouwen, beleidsmakers en samenwerkingspartners kwamen 3 dagen lang samen in Nairobi om prioriteit te geven aan strategieën voor een veiligere wereld voor vrouwen en meisjes. Met de bijeenkomst wilden we een krachtig platform creëren om de seksuele en reproductieve gezondheidsrechten (SRGR) van jonge vrouwen te versterken. Zodat jonge vrouwen beter kunnen opkomen voor hun rechten en veiligheid.
De deelnemers van de bijeenkomst benadrukten de noodzaak van collectieve actie tegen genormaliseerd geweld. Vrouwen moeten meer gesteund en versterkt worden, en daders moeten meer ter verantwoording geroepen worden. Dit is niet een kwestie die alleen vrouwen aangaat, maar een maatschappelijke crisis die betrokkenheid van iedereen vereist.
Ons werk voor vrouwenrechten
Vrouwenrechten behoren tot de kern van ons werk. In meer dan 30 landen werken wij samen met feministen en vrouwenorganisaties. Van het bestrijden van gendergerelateerd geweld tot het verbeteren van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten: met projecten over de hele wereld zetten we ons in om vrouwenrechten te verbeteren en genderongelijkheid aan te pakken.