Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor rechtvaardigheid en gelijke rechten.

Doneer nu
FLAG TYPE newsletter

Alle ogen op de Amazone

Hoe stoppen we de vernietiging van het Amazonewoud? In het regenwoud worden mens en milieu verdrukt als nooit tevoren, dus snelle actie is hard nodig. Inheemse gemeenschappen die in de bossen leven, zijn cruciaal voor de duurzame bescherming van het regenwoud. Maar deze groepen hebben vaak niet de middelen, kennis en contacten om voor hun rechten op te komen en hun leefomgeving effectief te beschermen. In een nieuw project ‘Alle ogen op de Amazone’ werken Hivos en Greenpeace samen met lokale bewoners in Brazilië, Ecuador en Peru om het regenwoud te beschermen tegen vernietiging door bijvoorbeeld houtkap, mijnbouw en olievervuiling. Met dank aan alle deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.

De Amazone beschermen met dronesfrom Hivoson Vimeo

Het regenwoud beschermd met de modernste technieken

Hivos gelooft in de kracht van nieuwe technologieën en is ervan overtuigd dat we de Amazone alleen kunnen redden als we samenwerken met inheemse volken. In het project ‘Alle ogen op de Amazone’ worden de modernste technieken zoals satellieten, drones, camera’s en tablets verbonden met de eeuwenoude kennis van de boswachters van de Amazone. Met deze combinatie wordt het mogelijk om goed in de gaten te houden op welke plekken de wet wordt overtreden.

Radicale transparantie

Door het systematisch verzamelen van bewijsmateriaal kunnen rechtszaken aangespannen worden, kan de media op de hoogte gehouden worden of hebben we genoeg informatie in handen om een campagne te starten. Samen creëren we radicale transparantie en daarmee maximale verantwoordelijkheid over alles wat misgaat met mens en regenwoud. We maken het voor industrie, overheid en commerciële landbouw onmogelijk om hun macht te misbruiken en door te blijven gaan met de ontbossing van de Amazone.

Een unieke coalitie

Om de ontbossing te stoppen, is een bijzondere coalitie van milieuorganisaties en mensenrechtenorganisaties samengebracht. De erkenning van de landrechten van inheemse volkeren is zowel in het belang van de mensen als van de natuur. Daarom werken we in het project werken samen met COICA, de koepelorganisatie voor inheemse bevolking in de Amazone aan erkenning van hun wetten en rechten. Naast de initiatiefnemers Hivos en Greenpeace, en COICA, zijn ISS(het International Institute of Social Studies), Dd(Digital Democracy), WRI(het World Resources Institute), UMD(de Universiteit van Maryland), INTERPOL LEAF, en de NGO’s Both ENDS, WITNESSen ARTICLE 19verenigd in het programma “Alle ogen op de Amazone”. Het programma wordt gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij.