Een eerlijk verhaal in de krant
In de strijd voor een inclusieve samenleving zijn desinformatie en onwetendheid een groot probleem. Veel LHBTIQ+ mensen hebben te maken met stereotyperingen die discriminatie normaliseren. Met ons Free to be Me-werk pakken we dat aan. We ondersteunen journalisten die gebalanceerde artikelen over de community willen publiceren en trainen LHBTIQ+ personen om zelf hun verhaal onder de aandacht te brengen.
De rol van de journalistiek
Op veel plekken in de wereld worden LHBTIQ+ personen als zondebok gezien. Ook in de media. Redacties en journalisten spelen – soms bewust – in op de sentimenten onder hun lezers en brengen verhalen die haat aanwakkeren.
Tegelijkertijd zijn er ook journalisten die een belangrijke positieve rol spelen. Zij kennen de situatie in hun land en weten waar LHBTIQ+ mensen mee te maken hebben. Wij ondersteunen hen zodat hun verhalen een breder publiek bereiken.
Nieuwe verhalen
Samen met de Thomson Reuters Foundation en een groot netwerk van trainers en journalisten helpen we lokale journalisten nieuwe verhalen te vertellen.
In sommige artikelen brengen journalisten feitelijke analyses over de rechtspositie van de gemeenschap. Bijvoorbeeld in het artikel LGBTQ+ rights in Asia: Progress and setbacks in 2023, waar de journalist kijkt naar de openstelling van het huwelijk in Aziatische landen. Een ander artikel laat zien hoe in navolging van Oeganda ook anti-homowetten in landen als Kenia en Ghana worden voorbereid.
Andere verhalen vragen juist aandacht voor de ervaringen van de LHBTIQ+ gemeenschap. Rond kerst beantwoordde een Nigeriaanse journalist de vraag waarom zoveel LHBTIQ+ Nigerianen bang zijn voor de feestdagen. Zo vertelt de 25-jarige Cleo in het artikel dat ze zich voordoet als hetero om pijnlijke situaties met haar familie te voorkomen.
Onze plannen
Het project is in volle gang. Over een aantal maanden hebben journalisten (naar verwachting) meer dan 200 verhalen gepubliceerd. De verhalen worden verzameld op Openly, een initiatief van de Thomas Reuters Foundation met de slogan Impartial LGBT+ news for a world that itsn’t.
Daarnaast worden de verhalen in lokale media gepubliceerd. Ook trainen we journalisten in het maken van gebalanceerde verhalen en gaan we monitoren wat het effect van hun verhalen is: door hoeveel mensen worden ze gelezen? Bereiken ze de juiste doelgroep? Wordt er positief op de verhalen gereageerd?
Over een aantal maanden zullen we de resultaten van dit belanrijke project op onze website delen.