Extra hulp vanwege Covid-19 in Indonesië en de Filipijnen
Covid-19 neemt niet alleen onze gezondheid onder vuur, maar zorgt er ook voor dat kwetsbare mensen nog verder in de verdrukking komen. Wereldwijd zien we de ongelijkheid groeien. De groepen waar Hivos zich voor inzet lopen meer gevaar. Veel van hen raken hun baan kwijt zonder enig financieel vangnet, worden uitgesloten van medische zorg en overheidssteun en zijn in één klap straatarm. Hivos heeft daarom een noodfonds opgericht.
Het Hivos Covid-19 Rapid Response Fund wordt ingezet in alle regio’s waar Hivos actief is. We spraken met Nova Doloksaribu, onze collega in de Indonesische hoofdstad Jakarta. “Het Rapid Response Fund is echt van levensbelang, ook al gaat het om relatief kleine bedragen. De projecten die we hebben geselecteerd krijgen elk € 5.000. We hebben onze lokale partners gevraagd om daarmee zoveel mogelijk impact te creëren en we zien slimme en creatieve ideeën langskomen om dat mogelijk te maken.”
Basale levensbehoefte
“In Indonesië en de Filippijnen hebben we dit bedrag toegekend aan vier organisaties waar we vaker mee werken en die we kunnen vertrouwen. En hoewel ze normaal gesproken op verschillende thema’s werken, kwamen ze allemaal met hetzelfde: mensen hebben nu eten nodig, de meest basale levensbehoefte is in gevaar.”
Met de vier projecten helpen we ongeveer 700 mensen rechtstreeks, maar het totale bereik is veel groter, legt Nova uit. “Het zijn allemaal kwetsbare mensen, die door deze pandemie nog verder in de problemen komen. Denk aan inheemse vrouwen, LHBTI’s, mensen met een fysieke beperking of een psychische stoornis en sekswerkers. Eén organisatie deelt voedselpakketten uit die ze inkopen bij landbouwcoöperaties. De aangesloten boeren zijn daar ook bij gebaat, die krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Een andere partner leert vrouwen hoe ze de voedselbronnen in hun eigen regio kunnen benutten, zodat er meer voedselzekerheid ontstaat.”
Hele gemeenschap profiteert
“De twee andere organisaties geven trainingen over het verbouwen van je eigen voedsel. Als de deelnemers eenmaal weten hoe het moet, profiteert hun hele gemeenschap daarvan. Ze doen alles via de telefoon, per sms en door samen te werken met lokale leiders. Ook sturen onze partners zaden en gereedschap op en delen ze goede ervaringen en tips in online workshops.”
Nova besluit: “De feedback die we nu krijgen is heel positief. Het enige is dat we graag nog veel meer zouden willen doen!”