Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Het belangrijke werk van journalisten in Tunesië

De vrije uitwisseling van informatie en de mogelijkheid van journalisten om feiten te achterhalen, zijn essentieel voor een gezonde democratie. Met hun werk brengen zij de waarheid aan het licht en kunnen machthebbers ter verantwoording worden geroepen. In Tunesië is Hivos een nieuw project begonnen waarmee we journalisten steunen bij het uitvoeren van hun belangrijke taak.

Drie doelen

Samen met onder andere de Nationale Vereniging van Tunesische Journalisten (SNJT) werken we aan de verbetering van de positie van journalisten en andere media professionals. Dat doen we aan de hand van drie doelen.

Om te beginnen proberen we het groeiende probleem van desinformatie en nepnieuws in Tunesië aan te pakken. SJNT heeft al een eigen fact checking eenheid gelanceerd om fact checking als journalistieke praktijk te normaliseren.

Daarnaast brengen we journalisten, beleidsmakers en mediabedrijven samen om te werken aan betere wetgeving zodat bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting en informatie beter beschermd is.

Ten slotte voeren we campagnes om ook bij het publiek de steun voor het werk van journalisten en de vrijheid van informatie te vergroten.

Campagneposter over positie journalisten in Tunesie
Campagneposter van SNJT: Journalistiek is geen misdaad

Publiekscampagne

In mei trapten we tijdens World Press Freedom Day de publiekscampagne af. SNJT produceerde een video over het belang van onafhankelijke en vrije pers in de democratische transitie die Tunesië doormaakt. En dat is niet overbodig. In 2020 bleek dat het land zakte naar de 73e plek op de World Press Freedom Index van 180 landen. De organisatie uitte destijds al grote zorgen over de veiligheid van journalisten. De video werd uitgezonden op publieke en commerciële radio, en tv-stations.

Een vooruitblik

Samen met onze partners kijken we uit naar de rest van het project. De komende tijd staat in het teken van het trainen van journalisten. We richten ons op praktische, vakinhoudelijke zaken zoals datajournalistiek, onderzoeksjournalistiek en het verwerken en visualiseren van gegevens. Ook gaan we trainingen verzorgen over wetgeving zodat journalisten weten welke wetten hun helpen en welke hen juist bedreigen.