Hivos en Fairphone slaan handen ineen tegen kinderarbeid
Update
Met dank aan fans van Fairphone is het fantastische bedrag van 15,890 euro opgehaald!
Dankzij deze bijdrage kunnen we 23 jongeren in Oeganda een beroepsopleiding aanbieden. Dit helpt hen op weg naar een fatsoenlijke baan of het starten van een eigen kleine onderneming. Het geeft hen en hun familie de kans op een betere toekomst.
—
Wist je dat er goud verstopt zit in je smartphone? Goud is een onmisbaar onderdeel in veel elektronische apparatuur, maar het winnen ervan gaat vaak gepaard met conflicten, gevaarlijke arbeidsomstandigheden, schade aan het milieu en kinderarbeid. Daarom werkt Fairphone voor hun eerlijke smartphone aan het verbeteren van de goudwinning. Hivos heeft een succesvolle trackrecord in het bestrijden van kinderarbeid. De twee partijen bundelen nu hun krachten om kinderarbeid in de goudindustrie een halt toe te roepen.
Wij willen laten zien dat er een betere manier mogelijk is: samen gaan we hard aan de slag om kinderarbeid in Oeganda te verminderen en te voorkomen. Van elke verkochte Koraalrood case of Fairphone 2 gaat respectievelijk 10 en 30 euro naar positieve maatschappelijke maatregelen tegen kinderarbeid. Hierdoor kunnen we nog meer kinderen helpen en langdurige veranderingen werkelijkheid laten worden.
Met de opbrengsten steunen we de lokale organisatie Environmental Women in Action for Development (EWAD). Die maakt het mogelijk om kinderen in Oeganda van 16 en 17 jaar een beroepsopleiding aan te bieden, zodat ze niet langer in goudmijnen hoeven te werken.
Stop Kinderarbeid
Met de coalitie Stop Kinderarbeid werkt Hivos samen met lokale organisaties in Azië, Afrika en Latijns-Amerika die zich inzetten om álle kinderen uit het werk te halen en naar school te krijgen. Zo hebben we in de afgelopen jaren over de hele wereld kinderarbeidvrije zones mogelijk kunnen maken: gebieden waar inwoners ervan overtuigd zijn dat kinderarbeid moet verdwijnen én daartoe de nodige maatregelen nemen. In Afrika gaan daardoor nu meer dan 43,000 kinderen naar school in plaats van aan het werk.