Hivos lanceert de digital first aid kit: een website voor online noodgevallen
Heb je geen toegang meer tot je accounts? Krijg je verdachte berichten of online bedreigingen? Dat is voor iedereen ingrijpend, maar voor mensenrechtenactivisten kan het levensgevaarlijk zijn. Daarom hebben we meegewerkt aan de ontwikkeling van de Digital First Aid Kit: een website die de bezoeker helpt digitale noodgevallen te herkennen en op te lossen.
Reageren op digitale bedreigingen
Een open internet, vrij van bedreigingen voor meningsuiting en privacy, is cruciaal. Het is een onmisbaar instrument geworden voor burgers en hun organisaties om hun mening te uiten en voor hun rechten te vechten. Ook journalisten, bloggers en activisten kunnen hun werk bijna niet meer doen zonder een vrije digitale omgeving.
Hivos ziet dat het veilig en vrij gebruik van internet onder druk is komen te staan. Want, waar technologische vooruitgang aan de ene kant samenwerking en sociale innovatie mogelijk maakt, kan diezelfde vooruitgang ook helpen mensenrechtenactivisten te onderdrukken en censureren. We werken dan ook hard aan de bescherming van online privacy en vrijheid.
Een bijzondere samenwerking
Vaak is het zo dat diegenen die het meeste risico lopen, niet goed uitgerust zijn om zichzelf digitaal te verdedigen. Het Hivos Digital Defenders Partnership-programma helpt daarom activisten en hun organisaties bij het voorkomen en signaleren van digitale bedreigingen. De Digital First Aid Kit is een van onze middelen.
Het gebruik van de online toolkit is simpel. Je klikt eerst op een veelvoorkomend probleem. Dan volgt een korte vragenlijst, waarna de kit oplossingen aandraagt. Voor problemen die niet zelf op te lossen zijn, wordt de bezoeker doorverwezen naar organisaties die kunnen helpen. De site is beschikbaar in zes talen en is een samenwerkingsverband van RaReNet (Rapid Response Network) en CiviCERT.
Nighat verdedigt de digitale rechten van vrouwen in Pakistan
Nighat Dad is één van de moedige activisten van wie het werk onlosmakelijk met een vrij internet verbonden is. Zij ziet hoe in veel conservatieve landen de bewegingsvrijheid van vrouwen vaak beperkt is tot huiselijke kring. Het internet biedt dan uitkomst. Online kunnen vrouwen zich wel uiten en contact hebben met andere vrouwen. Zo ontstaat er in de digitale wereld een vorm van vrijheid die ook langzaam op straat kan doordringen. Helaas is online intimidatie in Pakistan aan de orde van de dag. In veel gevallen zijn vrouwen het slachtoffer en dat kan ernstige gevolgen hebben.
Met steun van Hivos richtte Nighat de Digital Rights Foundation op. Haar organisatie speelt een belangrijke rol bij het bewaken van de online rechten van vrouwen. Lees meer over de indrukwekkende strijd van Nighat.