Hivos - People Unlimited website

Header image
Illustratie door Eveline Schram
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos reageert op de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp

Na maanden onderhandelen is op 2 juli de nieuwe ministersploeg door de koning beëdigd. Reinette Klever is als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp* onderdeel van de ploeg.

Klever pleitte eerder voor de complete afschaffing van ontwikkelingshulp. Een minister die haar eigen ministerie dus liever ziet verdwijnen. En hoewel Klever zich in de hoorzitting met de Tweede Kamer committeerde aan het Hoofdlijnenakkoord – waar  forse bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking in staan, maar niet de afschaffing ervan – maakt Hivos zich zorgen over haar benoeming.

Ontwikkelingssamenwerking afschaffen

De politicus die eerder vond dat ontwikkelingssamenwerking moest worden afgeschaft, gaat nu over het budget van internationale samenwerking. Tijdens de hoorzitting zei Klever: “Ik denk dat ik heel erg geschikt ben om te gaan snijden in die ontwikkelingshulp”. Hivos vindt de opdracht die Klever meekrijgt van de coalitie en haar enthousiasme om die uit te voeren zorgelijk.

Want droogte, overstromingen, geweld, conflicten en armoede komen steeds vaker voor. Dit vraagt om méér internationale samenwerking, niet om minder. Als relatief welvarend land zijn we het aan onze stand verplicht om anderen te ondersteunen. Daarnaast is een betere wereld ook voor Nederland van groot belang en juist in tijden van crises moeten we blijven investeren in stabiliteit, vrede en veiligheid.

Uitspraken

De nieuwe minister is daarnaast bekend komen te staan om haar omstreden uitspraken. Zo weigerde zij tijdens de hoorzitting afstand te nemen van de omvolkingstheorie, die zij een feitelijke demografische ontwikkeling noemt. Pas afgelopen maandag, 1 juli, voorafgaand aan het constituerende beraad van het nieuwe kabinet nam zij enigszins afstand van haar standpunt.

Hoewel de minister beloofde dat iedereen welkom is op haar ministerie, zal niet iedereen zich welkom voelen. In haar vorige functie als mede-oprichter bij Ongehoord Nederland voerde zij een genderdiscrimerend beleid. Je mocht alleen bij de omroep solliciteren als je man of vrouw bent, expliciet geen x. Zij presenteerde ook het Zwarte Pieten journaal, waarin Piet bewust neergezet wordt als racistisch stereotype.

Internationaal klimaatbeleid en vluchtelingen

Het Nederlandse internationale klimaatbeleid is ook onderdeel van Klever’s portefeuille. De omroep waar zij eerder onderdeel van uitmaakte zei: “Dat is het unieke geluid wat ON! brengt over massa-immigratie, klimaathysterie, coronacrisis en globalistische organisaties.” Zij vond als Kamerlid klimaatmaatregelen te prijzig en was er trots op dat Nederland op Europees gebied achterliep. Maar juist deze klimaatmaatregelen zijn nodig om afgesproken doelen te halen, en ervoor te zorgen dat de aarde niet nog meer opwarmt.

De enige committering die ze wilde doen was rondom noodhulp, maar ook daarbij tekende ze aan dat Nederland toch niet iedereen kan redden en het daarom geen grote prioriteit is: “En […] weet ook dat er geld beschikbaar blijft voor noodhulp bijvoorbeeld. En dat zal ook heel hard nodig zijn […] Maar we kunnen natuurlijk niet de hele wereld redden”. En als mensen dan door rampen moeten vluchten, vindt zij dat vluchtelingen allerlei ziektes met zich meenemen.

Hoofdlijnenakkoord

Er staat veel op het spel, zowel hier als in het Globale Zuiden. Uiteraard is Minister Klever gecommitteerd aan het Hoofdlijnenakkoord, maar haar uitspraken stemmen weinig hoopvol. Als Hivos houden we de minister kritisch in de gaten. We roepen Kamerleden, in het bijzonder van coalitiepartijen VVD, NSC en BBB, op om scherp te blijven kijken naar Klever’s beleid en handelen.

Hivos gaat graag met de minister in discussie over het belang van inclusiviteit, mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking.

* In onze tekst schrijven wij over ontwikkelingssamenwerking. De mensenrechtenactivisten waar wij mee werken zijn niet hulpbehoevend. Het draait om samenwerking, om samen op te komen voor gelijkheid en te strijden tegen machtsmisbruik.