Hoe Afrika’s grootste windmolenpark mensen uitsluit
Begin deze maand voor de Africa Climate week plaats in Nairobi. Het is de grootste klimaatbijeenkomst van Afrika waar regeringsleiders, beleidsmakers en media samenkwamen. We vroegen – en kregen – meer aandacht voor inheemse groepen die bij de energietransitie vaak aan het kortste eind trekken. Bijvoorbeeld omdat de bouw van windmolens hen van hun land jaagt.
We maakten deze documentaire om de media te laten hoe grootschalige energieprojecten – vaak gesteund door buitenlandse investeerders – lokale gemeenschappen uitsluiten. De film laat zien hoe de bouw van het grootste windmolenpark van Afrika de inheemse El Molo-gemeenschap aan het Turkanameer op illegale wijze van hun land heeft beroofd.
Het project ter waarde van 680 miljoen dollar levert ruim 10 procent van de elektriciteit in Kenia. Maar de mensen die daarvoor plaats moesten maken en er dichtbij wonen, blijven afgesloten van het nationale elektriciteitsnet.
Voor een succesvolle transitie naar duurzame energie, moeten lokale gemeenschappen betrokken worden. Een groene en rechtvaardige toekomst is alleen mogelijk als we het kolonialisme en de uitbuiting van het tijdperk van de fossiele brandstoffen stoppen.
Over Voices for Just Climate Action
Met ons programma Voices for Just Climate Action zorgen we ervoor dat ondervertegenwoordigde en kwetsbare groepen zoals vrouwen, jongeren en inheemse bewoners een centrale rol krijgen in klimaatoplossingen. Hun stem is cruciaal voor effectieve en duurzame klimaatactie.