Hoe kennis een lokale gemeenschap in de Filipijnen helpt onafhankelijk te zijn
Hivos gelooft in de kracht van kennis. Als je weet waar je recht op hebt, kun je het opeisen. Dan kun je overheden uitdagen en bedrijven ter verantwoording roepen. En dat is precies wat er gebeurt in het Filipijnse Narra.
“Als niemand zijn mond opendoet, krijgen inheemse stammen nooit waar ze recht op hebben”, zegt Sylvestra Dadison. Sylvestra is een van de leiders binnen de Tagbanua-gemeenschap. De Tagbanuas wonen al generaties lang in Narra, op het eiland Palawan. “Dit is ons land, we hebben het geërfd van onze voorouders.”
Kennis is macht
Volgens de Filipijnse Indigenous Peoples’ Rights Act, waarin de rechten van inheemse gemeenschappen zijn vastgelegd, moet het mijnbouwbedrijf dat hier actief is één procent van de omzet aan de Tagbanuas betalen. Zij willen het geld investeren in betere wegen, scholen en gezondheidszorg. “Maar hoe kom je erachter wat één procent precies is?”, merkt Sylvestra op. “En als je niet precies weet om hoeveel geld het gaat, hoe kun je het dan opeisen?”
Hivos werkt samen met Bantay Kita. Medewerkers van deze Filipijnse organisatie vertalen complexe cijfers en contracten naar begrijpelijke informatie. Bovendien leren zij de Tagbanuas hoe zij zelf de juiste gegevens kunnen verzamelen, zodat ze voortaan als gelijkwaardig gesprekspartner kunnen meepraten en opeisen wat ze toekomt. Een belangrijke stap op weg naar zelfredzaamheid. Dat is de kracht van kennis.