Klimaatquiz: de antwoorden
Wat leuk dat je hebt meegedaan aan de klimaatquiz. Op deze pagina vind je de antwoorden op alle vragen. Wil je meer weten over ons werk voor klimaatrechtvaardigheid? Kijk dan hier.
Vraag 1: De laatste 50 jaar is 17 procent van het Amazonewoud verdwenen door houtkap. Hoeveel keer is dat de oppervlakte van Nederland?
Antwoord: 27 keer. Als er nog 5 procent bij komt, wordt er een kantelpunt bereikt. Dan zullen grote delen van het regenwoud uitdrogen. In 2021 is alleen al in Brazilië 13.000 km2 verloren gegaan, wat voor het 15e jaar op rij een record was.
Vraag 2: Jakarta is de snelst zinkende hoofdstad ter wereld. Wanneer wordt verwacht dat deze stad zo goed als volledig onder water ligt?
Antwoord: In 2050.
Vraag 3: In Kenia staat het grootste windmolenpark van Afrika. Dat klinkt goed, maar wat klopt hier niet?
Antwoord: Lokale bewoners moesten wijken voor de bouw ervan en krijgen zelf geen toegang tot de opgewekte elektriciteit. Lees hier meer.
Vraag 4: Inheemse gemeenschappen vormen 6,2 procent van de wereldbevolking. Zij worden vaak beschermers van de natuur genoemd. Hoeveel procent van de wereldwijde biodiversiteit beschermen zij?
Antwoord: 80 procent.
Vraag 5: Europese landen hebben hun zinnen gezet op groene waterstofproductie in Tunesië om Europa te voorzien van energie. Waarom is dit een probleem?
Antwoord: De Tunesische energiesector komt hiermee in handen van buitenlandse bedrijven; dit kost heel veel water om op te zetten, terwijl Tunesië een van de heetste en droogste landen ter wereld is; daar is veel grond voor nodig, grond die eerst in handen was van bewoners en kleine boeren.
Vraag 6: In november is de internationale klimaattop. Vorig jaar waren er 356 Inheemse vertegenwoordigers aanwezig. Hoeveel meer lobbyisten uit de fossiele industrie waren er?
Antwoord: 7 keer zoveel, namelijk 2.456 lobbyisten uit de fossiele industrie. Op de jaarlijkse klimaattop komen afgevaardigden uit alle sectoren en werelddelen samen om klimaatafspraken te maken en beleid te beïnvloeden. Er komen in totaal duizenden bezoekers op af.
Vraag 7: Westerse landen zijn de grootste uitstoters van broeikasgassen. Daarmee dragen zij het meest bij aan klimaatschade in kwetsbare landen. Hoeveel procent van de wereldwijde financiering van klimaatactie gaat naar deze kwetsbare landen?
Antwoord: 33 procent.