LHBTIQ+ organisaties op het Filipijnse platteland helpen groeien
“Of je nu op het platteland of in de stad woont: we willen dat niemand achterblijft.” Aan het woord is Jap Ignacio, directeur van Babaylanes Inc. De Filipijnse ngo helpt LHBTIQ+ organisaties in rurale gebieden te professionaliseren en groeien, een project dat is mogelijk gemaakt met steun uit ons Voice-programma.
Tijdens de coronapandemie kwam discriminatie van LHBTIQ+ personen veel meer in de openbaarheid dan daarvoor, vertelt Jap. Mensen waren actiever op social media en er werden verhalen en video’s gedeeld over uitsluiting, intimidatie en geweld.
Jap: “Zo kwam een video naar buiten waarin vrouwen uit een moslimgemeenschap werden kaalgeschoren omdat zij (vermoedelijk) lesbisch waren. In een andere video die via Facebook werd verspreid, waren minderjarige transgenderjongeren te zien die naakt voor de politie moesten dansen. Zij waren opgepakt omdat ze de strenge lockdown-regels tijdens de coronapandemie hadden overtreden.” In de Filipijnen golden enorm lange en strenge lockdowns waarbij mensen hun huizen niet mochten verlaten. “Bij overtredingen werden mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap buitengewoon zwaar gestraft, alleen maar omdat ze zijn wie ze zijn.”
Het werk van Babaylanes
Babaylanes Inc. strijdt tegen discriminatie van en geweld tegen jonge LHBTIQ+ mensen in de Filipijnen. De kleine ngo werd opgericht in 2008 en doet onder andere onderzoek naar seksuele oriëntatie, genderidentiteit en -expressie. Ook bevordert de organisatie gelijke rechten via training en overheidslobby. “Zo trainen we bedrijven in inclusief beleid met betrekking tot verschillende seksuele oriëntaties en genderidentiteiten van medewerkers.”
Babaylanes fungeert daarnaast als secretaris-generaal van Lagablab LGBT Network, een organisatie die lobbyt voor een LHBTIQ+ antidiscriminatiewet. “We werken al 22 jaar aan deze wet. Het proces verloopt moeizaam, want de senaat en het congres zijn erg conservatief. Hierin zitten voornamelijk macho heteromannen, die niet met ons in gesprek willen.”
Building Rainbow Communities
Een van de projecten die Hivos vanuit het Voice-programma ondersteunt, is Building Rainbow Communities, een 3-jarenproject dat startte in augustus 2021. “Hierin richten we ons op het versterken en professionaliseren van informele LHBTIQ+ organisaties op het platteland. Want nu ligt de nadruk te veel op LHBTIQ+ organisaties in en om Manilla. Op het platteland gaat het vaak om informele vriendengroepen, die niet goed weten hoe ze zich moeten organiseren en moeten lobbyen bij de overheid. Ook hebben ze weinig kennis over hun rechten en weten ze niet precies wat seksuele oriëntatie en genderidentiteit en -expressie inhouden.”
Training, organisatieontwikkeling en lobby
Met het project richt Babaylanes zich op het trainen van deze organisaties. “Wat we hen willen meegeven, is dat diversiteit er mag zijn en dat we allemaal rechten hebben. Dat de overheid ons niet mag vergeten bij besluitvorming en het vormgeven van overheidsprogramma’s. Daarnaast trainen we hen onder meer in kennis rond gezondheid en leren we ze om te gaan met discriminatie, intimidatie en geweld.”
Tenslotte ondersteunt Babaylanes bij organisatieontwikkeling. “We helpen organisaties met het opstellen van hun missie, visie en doelen en met het voldoen aan de eisen van de overheid om formeel erkend te worden. Ook we geven hen handvatten om in gesprek te gaan met lokale overheden en te pleiten voor inclusiever beleid of voor samenwerking in lokale programma’s.”
Van 300 naar 500 leden
Het project is net gestart, maar Jap ziet nu al vooruitgang. “Laatst hebben we een van de lokale organisaties bezocht. Hun ledenaantal is enorm gegroeid sinds de start van ons project: van 300 naar 500 leden. Ze zijn nu zelfs groter dan Babaylanes. Dankzij dit project hebben ze meer zelfvertrouwen en stappen ze makkelijker op mensen af om hun organisatie onder de aandacht brengen.”
Droom voor de toekomst
Jap is een activist in hart en nieren. Zijn eigen ervaringen geven hem de kracht om zich in te zetten voor anderen. “Mijn moeder heeft mijn seksuele oriëntatie volledig geaccepteerd. Zij heeft me altijd de zekerheid gegeven dat ze hoe dan ook van me houdt, ook nadat ik uit de kast kwam. Zij is een prachtig voorbeeld van hoe alle ouders zouden moeten reageren. Helaas hoor ik veel schrijnende verhalen over ouders die hun kinderen afwijzen om wie zij zijn. Mijn droom is dat alle jongeren in de Filippijnen de ervaring hebben die ik met mijn moeder heb, en dat de samenleving seksuele en genderdiversiteit omarmt. Zodat een organisatie als Babaylanes Inc. op een dag niet meer nodig is.”