Hivos - People Unlimited website

Header image

Doe je mee?

Strijd mee voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBT’ers.

Ik steun LHBT-activisten
Carole Tuimur

Doe je mee?

Strijd mee voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBT’ers.

Ik steun LHBT-activisten
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Ik steun LHBT-activisten

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

LHBTI’s worden door de coronacrisis buitengesloten

In meer dan 25 landen werken we samen met LHBTI-organisaties. Die samenwerking gaat vaak al tientallen jaren terug. Hivos-deskundige Justus Eisfeld deelt de verontrustende geluiden en verhalen over discriminatie en uitsluiting tijdens de coronacrisis.

Deze crisis maakt opnieuw duidelijk dat geen enkele ramp mensen in gelijke mate raakt. Groepen die vóór de uitbraak van coronavirus al aan de randen van de samenleving stonden, krijgen nu de grootste klappen te verduren. Dat zien we ook gebeuren in de landen waar we samenwerken met LHBTI-organisaties en -activisten.

Drie problemen waar LHBT’s mee te maken hebben

De kwetsbaarheid van LHBTI mensen is met name zichtbaar op drie gebieden: wonen, werken en door de overheid genomen maatregelen.

Veel van hen worden door hun families niet geaccepteerd. Het zorgt ervoor dat ze noodgedwongen het huis uit moeten en vaak op kleine oppervlaktes met vrienden of gekozen familie wonen. Daar is social distancing praktisch onmogelijk. Het verplicht thuisblijven gaat hand in hand met een toename van huiselijk en seksueel geweld. Dit treft vooral lesbische en biseksuele vrouwen en transgender mensen. Tegelijkertijd zijn zij bij de meerderheid van opvanghuizen voor huiselijk geweld niet welkom.

Dat betekent geen sociaal vangnet, onzekerheid over werk en geen mogelijkheid om thuis te werken.

Voor LHBTI mensen is het niet makkelijk om een goede baan te vinden. Schooluitval is onder deze groep erg hoog en ook op de werkvloer komt homohaat nog vaak voor. Velen werken in de informele sector, bijvoorbeeld als sekswerkers. Dat betekent geen sociaal vangnet, onzekerheid over werk en geen mogelijkheid om thuis te werken. Om toch iets te blijven verdienen, gaan veel van hen noodgedwongen nog steeds de straat op. Daardoor lopen ze meer risico op besmetting en boetes.

Naar buiten op vrouwendag of mannendag?

Bij het opstellen van coronamaatregelen wordt vaak, onbedoeld of openlijk, geen rekening gehouden met LHBTI’s. In Panama bijvoorbeeld mogen de inwoners beperkt naar buiten; de ene dag vrouwen en de andere dag mannen. Trans vrouwen die hun geslacht op hun identiteitskaart niet kunnen wijzigen, staan daardoor voor een moeilijke keuze: ga ik naar buiten op de vrouwendag en riskeer ik een arrestatie of ga ik naar buiten op de mannendag en krijg ik te maken met geweld?

Tenslotte misbruiken sommige autoriteiten de crisis om deze groepen verder te marginaliseren en controleren. In Oeganda werd een groep LHBTI jongeren opgepakt omdat ze in één gebouw woonden zonder dat ze op papier familie van elkaar zijn. Zij zitten nu in hechtenis en zijn in afwachting van hun rechtszaak. Daarbij kunnen ze schuldig worden bevonden aan ‘het verspreiden van corona’ met een gevangenisstraf als gevolg. In de landelijke media was veel aandacht voor deze zaak, waarmee de overheid anti-LHBTI sentimenten verder aanwakkert.

Hulp op korte en lange termijn

Onze collega’s aan de grond zijn nu druk bezig om noodhulp te bieden aan mensen die over het hoofd worden gezien door hulpverlening. Bijvoorbeeld door samen met lokale partners en LHBTI-organisaties geld vrij te maken voor transgender mensen, sekswerkers en andere kwetsbare groepen om voedsel te kopen en hun huur te kunnen betalen. Hiervoor is het Hivos Covid-19 Rapid Response Fund opgericht. Ondertussen spannen we ons in om er voor te zorgen dat de grote humanitaire hulpstromen die nu op gang komen ook bij deze groepen terecht komen.

Voor de lange termijn blijven we werken aan het vergroten van acceptatie, tegengaan van discriminerende wetgeving. En zorgen we ervoor dat LHBTI mensen de kans krijgen een opleiding te volgen, regulier werk te vinden en volwaardig onderdeel te zijn van de maatschappij.

Doe mee met de Hivos IDAHOT-actie

In aanloop naar IDAHOT op 17 mei, de internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie, delen we verhalen uit de landen waar Hivos werkt met LHBTI-organisaties en activisten. Wil je hier van op de hoogte blijven en ontdekken hoe jij kunt laten zien dat je tegen homohaat bent? Meld je dan nu aan voor onze speciale IDAHOT actie. Schrijf je hier in.