Nighat verdedigt de digitale rechten van vrouwen in Pakistan
Nighat Dad werd geboren in Ratta Matta, een kleine stad in Pakistan. Ze groeide op in een conservatieve en door mannen gedomineerde maatschappij. De ervaringen uit haar jeugd zorgden ervoor dat ze uitgroeide tot een pionier op het gebied van online vrouwenrechten.
In conservatieve landen, waar de bewegingsvrijheid van vrouwen vaak beperkt is tot huiselijke kring biedt internet uitkomst. Online kunnen vrouwen zich wel uiten en contact hebben met andere vrouwen. Zo ontstaat er in de digitale wereld een vorm van vrijheid die ook langzaam op straat kan doordringen. Helaas is online intimidatie aan de orde van de dag. In veel gevallen zijn vrouwen het slachtoffer en dat kan ernstige gevolgen hebben.
Ze hoeven een gevoelige privéfoto niet eens online te zetten, hem doorsturen naar de familie van een meisje kan veel erger zijn.
Nighat vertelt: “In mijn land heerst een onderdrukkende en zeer conservatieve cultuur. En juist deze kwetsbaarheid wordt door de dader uitgebuit. Ze hoeven een gevoelige privéfoto niet eens online te zetten, hem doorsturen naar de familie van een meisje kan veel erger zijn. Er zijn al zoveel vrouwen vermoord uit naam van eer omdat mannen denken dat zij de controle hebben over onze lichamen.”
Hulplijn bij online misbruik
Nighat Dad richtte met steun van Hivos de Digital Rights Foundation op. De organisatie speelt een belangrijke rol bij het bewaken van de online rechten van vrouwen. Een van de activiteiten is een meld- en hulplijn bij online misbruik. Vrouwen kunnen daar terecht voor advies of toegang tot juridische hulp. En als het nodig is, komt het hulplijnteam direct in actie om gevoelige bestanden zo snel mogelijk offline te halen. Sinds de start van de hulplijn zijn al duizenden vrouwen in Pakistan geholpen en ook mensenrechtenverdedigers en journalisten kunnen er terecht.
Online veiligheid
Het werk van de hulplijn beperkt zich niet tot individuele gevallen. Met de input van de meldingen wordt ook onderzoek gedaan en gewerkt aan beleidsbeïnvloeding. Met voorlichtingscampagnes, publicaties en overleg met regeringsvertegenwoordigers wordt het probleem van online onveiligheid zichtbaar en bespreek gemaakt. Zo is dit project een effectief middel om blijvende verandering in gang te zetten.
Met de steun van Hivos worden de mensen achter de hulplijn getraind, wordt campagne gevoerd en druk uitgeoefend op de Pakistaanse overheid om online veiligheid goed te regelen.
Digitale rechten kwamen niet ineens in mijn leven. Het is een proces geweest dat aangewakkerd werd door wat ik zelf heb meegemaakt, door iedere dag lastiggevallen en geschoffeerd te worden.
Kijk naar deze TED Talk om meer over het werk van Nighat te weten te komen:
Tips van Nighat voor online veiligheid
- “Ga niet van internet af als je online wordt lastiggevallen. Houd je accounts open. Internet is ook van jou, jij hoort daar ook. Soms voel je je alleen, maar er is altijd ergens hulp. Ga in ieder geval niet van internet af.”
- “Neem bewuste beslissingen over je data. Als iets eenmaal uit je computer of telefoon is, kan het overal terechtkomen en blijft het voor altijd in de cloud.”
- “Gebruik voor ieder account een ander wachtwoord. Verander die wachtwoorden iedere maand. Veiligheid kost altijd een beetje moeite, daar moet je mee leven. Wachtwoorden zijn de basis van digitale veiligheid. Vergeet dat nooit!”