Stop deze maskerade!
Hoe voelt het om te leven achter een masker? Om je eigen identiteit te moeten verstoppen omdat je niet de persoon kunt zijn die je wilt zijn? Ook in Nederland leven lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI) achter een masker. Op 17 mei, de internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie (IDAHOT) vraagt Hivos aandacht voor deze misstand, voor homohaat en de sociale wenselijkheid ervan. Want niemand zou zich moeten hoeven verschuilen achter een masker vanwege zijn seksuele oriëntatie of gender identiteit of – expressie.
Doe mee
Hivos roept het publiek op om solidair te zijn en het masker op te zetten. Het masker staat symbool voor het verborgen leven van veel LHBTI’s die vanwege hun seksuele oriëntatie en gender identiteit niet vrij zijn om te zijn wie ze zijn en te houden van wie ze houden. Door het masker te dragen laten we zien dat we het onacceptabel vinden dat in 2017 nog steeds zo veel LHBTI’s zich moeten verschuilen achter een spreekwoordelijk masker, in het buitenland, maar ook in Nederland: deze maskerade moet stoppen! Door een masker te dragen, zijn we solidair met hen.
Steun ons en doe mee door een selfie te posten met het masker op Facebook, Twitter en/of Instagram met #freetobeme #removethemasks #IDAHOT2017 #Hivos.
Achtergrond
Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op de lijst als psychische aandoening met alle nadelige gevolgen voor lesbiennes, homoseksuelen en biseksuelen. De dag heeft erkenning gekregen van diverse staten en overheden, ook van het Europees Parlement. Desondanks is homoseksualiteit in 73 landen bij wet verboden. In 13 landen staat er zelfs de doodstraf op.
Hivos
Seksuele oriëntatie en gender identiteit zijn zaken die iedereen vrij moet kunnen beleven, terwijl velen in dit licht juist geconfronteerd worden met bedreiging, geweld en uitsluiting. Hivos steekt haar nek uit waar het gaat om seksuele rechten: wij strijden voor een ieders recht om te kunnen zijn wie men wil zijn. We hebben een lange staat van dienst op het gebied van LHBT rechten, het werken met activisten en het steunen van kleinschalige initiatieven of juist brede bewegingen in Azië, Afrika en Latijns Amerika. Hivos staat zij aan zij met LHBT’s wereldwijd opdat zij op een dag niet langer verborgen levens hoeven te leiden.