Doe mee met Transgender Awareness Week
Bijna overal ter wereld is het onveilig voor mensen die transgender zijn. In veel landen worden zij door de wet gediscrimineerd of zelfs niet erkend. Tijdens Transgender Awareness Week, van 13 tot en met 19 november, vragen we hier aandacht voor.
Het uitsluiten van trans personen werkt haat en geweld in de hand. Het afgelopen jaar werd het hoogste aantal moorden op transgender personen ooit geregistreerd: 375. Dat staat gelijk aan meer dan één moord per dag. In Latijns-Amerika, waar veel trans mensen vermoord worden, is de gemiddelde levensverwachting van trans vrouwen slechts 35 jaar.
Transgender Gedenkdag
Op Transgender Gedenkdag op 20 november herdenken we hen. We staan stil bij hun levens en verhalen, zoals die van de moedige Bessy Ferrera. In 2019 werd ze in Honduras doodgeschoten. Zij was onze partner en een voorbeeld voor velen. Wat ze het liefst wilde en waar ze voor streed was respect voor de meest basale mensenrechten.
Veel van onze collega’s kenden Bessy persoonlijk en wilden na haar overlijden graag iets doen. In overleg met de familie is toen besloten om een fonds in haar naam op te richten, zodat we door kunnen met haar strijd. Dit speciale noodfonds maakt het mogelijk om meteen in actie te komen wanneer LHBTI-activisten in gevaar zijn. Denk aan bedreigingen en overvallen waarbij veiligheid zwaar in het geding komt.
Juridische erkenning van transrechten
Maatschappelijke en juridische erkenning is voor veel transgender mensen niet vanzelfsprekend. Daarom werken we over de hele wereld nauw met de trans gemeenschap samen om hier verandering in te brengen. Met steun van onze donateurs hebben we bijvoorbeeld een kliniek geopend op de Filipijnen waar trans vrouwen op een veilige en goede manier de zorg krijgen die zij nodig hebben. En we zijn er trots op dat we in Bolivia al meer dan negentig transgender mensen hebben geholpen om het traject voor identiteitswijziging te starten. Samen met onze lokale partners blijven we strijden voor transrechten wereldwijd.
Genderdiversiteit bespreekbaar maken
Over de hele wereld hebben trans mensen te maken met onbegrip. Vaak leidt dat tot uitsluiting, stigmatisering en zelfs geweld. Met ons werk proberen we dat te tegen te gaan. Bijvoorbeeld door samen te werken met onverwachte bondgenoten, zoals politici en bedrijven. We willen gender bespreekbaar maken. Daarvoor maakten we bijvoorbeeld een belangrijke documentaire mogelijk: m/f/x. Door deze overal ter wereld te laten zien, zorgen we voor zichtbaarheid van diversiteit en werken we aan acceptatie.
Wat kun jij doen?
Verdiep je in genderdiversiteit, laat je support zien en spreek je uit. Kom op voor transgender personen, activisten en organisaties die zich inzetten voor de gemeenschap. Denk na over hoe je jouw werkplek, school of sportclub veiliger kan maken voor trans mensen. Samen staan we op voor inclusie en gelijkheid!