Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Foto: HUMAN

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vrij om jezelf te zijn op het voetbalveld

Voetbal staat niet bekend als de meest inclusieve sport. Seksuele identiteit is met regelmaat het onderwerp van scheldpartijen vanaf de tribune en ‘uit de kast’ komen is voor spelers niet eenvoudig. Toch zijn er lichtpuntjes. Deze maand deelde Jakub Jankto, speler van Sparta Praag, in een videoboodschap dat hij homo is. Een moedige stap die gelukkig met gejuich werd ontvangen toen hij na zijn coming out het veld op liep. Zondag 5 maart brengt televisieprogramma Metropolis meer inspirerende voorbeelden vanaf voetbalvelden wereldwijd.

Argentinië

In Argentinië vond de lokale correspondent van Metropolis in alle blauwwitte feestvreugde van het afgelopen WK een bijzonder voetbalteam. Maar voor dit team wordt net wat minder hard voor geklapt dan voor het nationale team: het gay-team van Buenos Aires. Homofobie in de sport en in Argentinië zelf zorgt voor tegenwind; het gay-team is echter vastbesloten Argentinië weer kampioen te maken in 2024, maar dan op het gay WK.

Aanvoerder Claudio werkt in het dagelijks leven als advocaat en is gek op voetbal. Hij traint twee keer per week met zijn team Dogos. Voor hem is het een grote opluchting dat in de Argentijnse hoofdstad minder homofobie is dan het platteland waar hij vandaan komt. Al zijn er altijd nog barrières te slechten.

Het gay team van Buenos Aires
Foto: HUMAN

Burkina Faso

In Burkina Faso is voetbal ontzettend populair, het is alleen niet bepaald een vrouwensport. Als klein meisje raakte Latifa in de ban van de bal, maar haar ouders hebben liever dat ze zich wat meer met het huishouden zou bezighouden. Dat houdt Latifa niet van het veld. Ze verstopt haar sportkleren en kleedt zich bij een vriendin om. Een mooi verhaal over het doorzettingsvermogen van de voetbalmeisjes van Ouagadougou.

Foto: HUMAN

Costa Rica

Correspondent Leonor volgt in Costa Rica een voetbalteam van spelers die leven met een amputatie. Costa Rica is een van de veertig landen in de wereld waar een voetbalcompetitie voor geamputeerden is. Het team van Joshua werd opgericht in 2017 en hij is al jaren onderdeel van de club. Hij verloor zijn been toen hij achterna werd gezeten door een stier. Na meer dan 30 operaties moest zijn been uiteindelijk toch geamputeerd worden. Zijn arts vertelde hem over het geamputeerdenteam. Het leek hem eerst maar een sneue boel, een team van losers, maar al snel moest hij zijn mening bijstellen. Hij werd een van de beste spelers van het team en het heeft zijn leven veranderd.

Het voetbalteam van geamputeerden spelers uit Costa Rica
Foto: HUMAN

Free to be Me

De verhalen in deze Metropolis-aflevering gaan over de kracht van mensen. Ondanks tegenwerking en uitsluiting vinden zij hun plek in de maatschappij. Dat zien wij gelukkig overal in de wereld. De Metropolis-reportages laten zien hoe moedige mensen zelf hun ruimte in de samenleving opeisen.

Reportages, documentaires en speelfilms spelen een belangrijke rol in het zichtbaar maken van diversiteit. Daarom maakten we afgelopen jaar een indrukwekkende documentaire over een intersekse persoon uit Zimbabwe, een lesbisch koppel uit Bangkok en een trans persoon uit Nederland. Zij lopen allemaal om verschillende redenen tegen dezelfde barrières van de heteronormatieve samenleving aan.

De film gaat in première tijdens Roze Filmdagen. Ook reiken we dan weer de Free to be Me Award uit. Dit jaar gaat de prijs naar de Indiase film A Place of our Own. Het is het verhaal van Laila en Roshni, twee trans vrouwen op zoek naar een huis nadat ze uit hun huurwoning zijn gezet. De film laat de discriminatie en stigmatisering zien waar LHBTIQ+ mensen dagelijks tegen moeten vechten. Maar gaat ook over het belang van een gemeenschap en bondgenoten om samen sterk te kunnen staan.

En dat is precies wat de bijzondere voetbalteams uit de Metropolis-uitzending voor hun teamleden betekenen.

Hivos werkt dit jaar samen met televisieprogramma Metropolis om verhalen te vertellen over belangrijke thema’s als klimaatrechtvaardigheid en de vrijheid om jezelf te kunnen zijn. De uitzending Alles voor de bal is zondag 5 maart om 21.10u op NPO2 te zien. Terugkijken kan natuurlijk ook.