Hivos - People Unlimited website

Header image
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Zorgelijke ontwikkelingen zetten Midden-Amerika weer op de politieke kaart

Toenemende ongelijkheid en corruptie, protesten die met geweld hard de kop in worden gedrukt, mensenrechten- en milieuactivisten die vermoord worden, delen van de bevolking die noodgedwongen op de vlucht slaan: het gaat niet goed in Midden-Amerika. Daarom sloegen Hivos en vijf andere organisaties de handen ineen en brachten politici en deskundigen uit de regio op 1 november samen voor Het Grote Midden-Amerika Debat.

Een goedgevulde Rode Hoed in Amsterdam bevestigde dat de onrust in Midden-Amerika leeft, óók hier. Uit de Tweede Kamer waren Sadet Karabulut (SP), Bram van Ojik (GL) en Achraf Bouali (D66) aanwezig. Zij luisterden onder andere naar Enrique Gasteazoro, directeur van Confidencial, een belangrijk, onafhankelijk en door Hivos gesteund Nicaraguaans nieuwsmedium. Gasteazoro maakte de ernst van de situatie pijnlijk duidelijk: “In leven blijven, proberen vrij te zijn, is de grootste daad van verzet die we nu kunnen plegen.”

Nederland: kijk niet langer weg

De mensenrechtencrisis in Midden-Amerika is een blinde vlek in ons buitenlandbeleid. Het debat lijkt daarin een verandering teweeg hebben gebracht. Dat blijkt uit twee de toezeggingen die Kamerlid Sadet Karabulut deed; Karabulut heeft de maandag na de bijeenkomst in de Rode Hoed het onderwerp aangesneden tijdens een mensenrechtendebat in de Tweede Kamer. Zij pleitte voor extra steun voor de anti-corruptiecommissie CICIG in Guatemala. Tevens beloofde Karabulut een hoorzitting over de regio te organiseren.

Hivos doet een oproep aan alle politieke partijen om niet langer weg te kijken en de zorgwekkende ontwikkelingen in Midden-Amerika onder ogen te zien en maatregelen te nemen die in het Nederlandse buitenlandbeleid verankerd worden. Wij pleiten voor het (opnieuw) opnemen van de regio in het beleid rondom ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten en het versterken van de ambassades.

Lees ook: Zes manieren om de crisis in Midden-Amerika te stoppen