Ambassades in de DRC, Oeganda en Polen genomineerd voor Ambassadeprijs
Om de twee jaar maken alle Nederlandse ambassades kans om de prestigieuze BMO-Ambassadeprijs voor Mensenrechten te winnen. De onderscheiding is een initiatief van het Breed Mensenrechten Overleg (BMO), het samenwerkingsverband van meer dan 20 mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties, waaronder Hivos. De prijs erkent en beloont diplomatieke inspanningen op het gebied van mensenrechten.
Genomineerde ambassades
Na de succesvolle eerste editie in 2022, waar de Nederlandse ambassade in Costa Rica de eer in ontvangst nam, maken nu de ambassades in Polen/Belarus, de Democratische Republiek Congo (DRC) en Oeganda kans op de prijs. Deze ambassades zijn genomineerd vanwege hun buitengewone inzet en toewijding aan het bevorderen en beschermen van mensenrechten.
De ambassadeur in de DRC, Angèle Samura, noemt de nominatie een enorme eer en erkenning van het belang van hun inspanningen in de DRC, waar een slepende oorlog de rechten van miljoenen mensen onder druk zet. De ambassade in Polen en Belarus is dit jaar voor de tweede keer genomineerd. Daphne Bergsma, ambassadeur, en haar team zijn erg trots op de nominatie: “Wat een verrassing om als ambassade in een EU-lidstaat voor de tweede keer genomineerd te worden voor ons mensenrechten werk”. Karin Boven, ambassadeur in Oeganda, laat weten ook zeer verheugd en trots te zijn met de nominatie. “Het is een erkenning van de kracht van ons ambassadeteam en benadrukt de cruciale partnerschappen die we onderhouden in de uitdagende context van mensenrechten in Oeganda.”
De BMO-Ambassadeprijs
De prijs is twee jaar geleden in het leven geroepen door Evelien Wijkstra, Director Policy and Advocacy bij Free Press Unlimited. Volgens Wijkstra is inspiratie essentieel om positieve veranderingen en vooruitgang te boeken in de ondersteuning van mensenrechten wereldwijd:
“We hebben continue inspiratie nodig om ons te blijven organiseren en uit te spreken in een wereld waar respect voor mensenrechten alleen maar afneemt. Dictators leren immers voortdurend van elkaar hoe ze repressieve tactieken kunnen toepassen. Ambassades spelen wereldwijd een sleutelrol in het ondersteunen en verdedigen van mensenrechtenverdedigers.”
Met de onderscheiding wil het BMO de Nederlandse ambassades inspireren om zich proactief, consequent en effectief in te zetten voor mensenrechten. Deze boodschap is terug te zien in het ontwerp van de prijs: een zandloper. De klok tikt door terwijl mensenrechten steeds verder in het gedrang komen: Time is running out for human rights. Ambassades spelen een belangrijke rol in het versterken en ondersteunen van mensenrechtenverdedigers, die in hun eigen land soms met gevaar voor eigen leven werk voortzetten. Dit is hard nodig in een tijd waarin op steeds meer plekken de democratie, mensenrechten en de maatschappelijke ruimte onder druk staan.
De nominatie
Om te bepalen welke ambassade de prijs ontvangt, organiseert het BMO tweejaarlijks een enquête onder zijn eigen leden en hun partners wereldwijd. Zij nomineren de ambassade die zij het meest daadkrachtig hebben zien optreden voor mensenrechten én van wie zij de meeste steun ondervonden. Op basis van de inzendingen wordt een shortlist opgesteld. Uit de shortlist kiest een roulerende jury van de ambassadeprijs de winnende ambassade.
De winnaar wordt op 31 januari bekendgemaakt tijdens de ambassadeursconferentie in Den Haag.
Over het BMO
In 1979 werd naar aanleiding van de eerste regeringsnota over mensenrechten door een aantal mensenrechtenorganisaties het Breed Mensenrechten Overleg (BMO) opgericht. Het BMO is een samenwerkingsverband van in Nederland gevestigde mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties. Binnen het BMO werken deze organisaties samen om de aandacht voor mensenrechten in het Nederlands buitenlandbeleid te bevorderen. In deze hoedanigheid richt het BMO zich primair op het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer.
De leden van het BMO zijn: Amnesty Nederland, ActionAid Nederland, Aidsfonds, Arisa Foundation, COC Nederland, Cordaid, Defence for Children/ECPAT International, Free Press Unlimited, Lawyers for Lawyers, Hivos, Justice and Peace Nederland, Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, Oxfam Novib, PBI Nederland, PAX for peace, International Campaign for Tibet, IUCN Nederland, Netherlands Institute for Multiparty Democracy, Netherlands Helsinki Committee, RNW media, Mondiaal FNV en Impunity Watch.