Hivos - People Unlimited website

Header image

Doe je mee?

Strijd mee voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBTI’s.

Ik steun LHBTI-activisten

Doe je mee?

Strijd mee voor gelijke rechten en eerlijke kansen voor LHBTI’s.

Ik steun LHBTI-activisten
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Ik steun LHBTI-activisten

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Artsen trainen in Libanon: hoe verbeter je zorg voor LHBTI’s?

Hivos gelooft in een vrije en diverse wereld waar mensen het recht hebben om zelf te beslissen over hun lichaam en seksualiteit, zonder gestigmatiseerd of gediscrimineerd te worden. Ons werk brengt ons bijvoorbeeld naar Libanon, waar inspirerende partners zoals LebMASH, ondanks conservatieve krachten, blijven vechten voor de positie van LHBTI’s.

Als LHBTI’s gebruik moeten maken van de gezondheidszorg in Libanon kan dat zowel angstaanjagend als zinloos zijn. Vind maar eens een arts die op een waardige manier met jouw medische klachten kan omgaan. Door hun conservatieve houding weigeren veel artsen namelijk LHBTI’s te behandelen.

Voordat onze partner LebMASH (de Libanese medische vereniging voor seksuele gezondheid) actief werd, was het vinden van een LHBTI-vriendelijke arts een uitdaging. Omdat er weinig tot geen educatie is over de gezondheid van LHBTI’s, weten artsen vaak niet hoe ze deze patiënten moeten behandelen. LebMASH, opgericht in 2012, werkt hard om ervoor te zorgen dat LHBTI-patiënten met respect worden behandeld door zorgverleners.

Een unieke gids

Onderdeel van de strategie van LebMASH is de ontwikkeling van een uitgebreide gids waarin zorgaanbieders te vinden zijn die de LHBTI-gemeenschap accepteren. Deze gids is niet alleen de eerste maar ook de enige in zijn soort die beschikbaar is in Libanon.

“Wij zijn geen zorgaanbieders. Wij concentreren ons op training en coaching van alle zorgverleners in Libanon,” zegt Soauad Al Challah, directeur van LebMASH. “We leren artsen, verpleegkundigen en anderen die werken in het medische veld hoe je respectvol omgaat met mensen uit de LHBTI-gemeenschap.”

Iedereen heeft recht op gezondheidszorg zonder discriminatie.

Werken met studenten

LebMASH werkt niet alleen met professionals, maar juist ook met studenten genees- en verpleegkunde: jonge mensen met verschillende achtergronden en religieuze overtuigingen voor wie workshops over basale seksuele gezondheid worden georganiseerd. Tijdens de trainingen leren studenten vertrouwd te raken met het praten met en behandelen van LHBTI-patiënten.

De studenten vullen aan het begin en aan het einde van iedere workshop een vragenlijst in. “Het verschil in de antwoorden laat zien dat veel studenten 90 procent van wat wij hen leren niet eerder kenden,” vertelt Al Challah.

De cruciale rol van kennis

LebMASH werd opgericht een jaar voordat de Libanese Psychiatrie Vereniging in een historische en ongekend liberale verklaring bevestigde dat homoseksualiteit geen geestesziekte is. De organisatie bevindt zich dan ook in de voorhoede van ingewikkelde gevechten in Libanon.

Het trainen van (toekomstige) artsen is daarom niet het enige dat LebMASH doet. Met sterke wetenschappelijke feiten zet de organisatie de regering onder druk om te zorgen voor gezondheidsgelijkheid voor LHBTI’s.

“We praten over wetenschap. Niet over overtuigingen,” zegt Al Challah, die vervolgens uitlegt hoe mensen met een medische titel – en dus vertrouwd worden door de samenleving – een cruciale rol spelen bij het veranderen van de publieke opinie over de LHBTI-gemeenschap.

In 2014 hielp een campagne van LebMASH bij het invoeren van een verbod op anale testen (een afschuwelijke en mensonterende praktijk om homoseksualiteit bij iemand ‘vast te stellen’) in het land. In 2015 lanceerde LebMASH de Leader in LGBT Healthcare Equality Award. De prijs eert zorgaanbieders die bijdragen aan de gelijkwaardigheid van de gezondheidszorg.

Erkenning voor het verbeteren van de positie van lhbti's
Dr. Aimee Karam, klinisch psycholoog en president van de Libanese Psychiatrie Vereniging, ontvangt een award van LebMASH. Foto: LebMASH.

LHBTI Week van de Gezondheid

Meer dan 150 deelnemers hebben onlangs mee gedaan aan de derde editie van de nationale LHBTI Week van de Gezondheid in Libanon; de eerste in zijn soort in een Arabisch land. Tijdens de week werden verschillende evenementen georganiseerd door LebMASH. En, net als voorgaande jaren, was er deze editie ook een panel dat zich inzet om de houding ten opzichte van conversietherapie te veranderen.

De afgelopen conferentie had als thema en doel de kwaliteit van leven van LHBTI-patiënten met een terminale ziekte te verbeteren. Veel van deze patiënten staan er namelijk alleen voor omdat hun familie hen door stigmatisering en gebrek aan acceptatie niet steunt.

Al Challah kijkt met trots terug op de conferentie. “Het was een groot succes. Er waren 157 aanwezigen. 40 procent meer dan vorig jaar. En een meerderheid van hen was arts, verpleger of maatschappelijk werker,” vertelt ze ons.

gezondheidszorg voor lhbti's
LHBTI+ Gezondheidsweek, georganiseerd door LebMASH. Foto: LebMASH

De Gezondheidsweek van dit jaar gebruikte de slogan Excellence without Discrimination om het belang van kwaliteitszorg voor iedereen te benadrukken, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit. “Iedereen heeft recht op medische zorg zonder discriminatie en zorgverleners moeten op hun beurt zorg verlenen zonder te discrimineren,” besluit Al Challah ons gesprek.

LebMASH is één van de partners waar wij in Libanon mee samenwerken om de positie van LHBTI’s te verbeteren. Naast toegang tot veilige en gelijkwaardige gezondheidszorg, werken wij aan de juridische ondersteuning van de LHBTI-gemeenschap en steunen we een vrijwilligerscentrum in Beirut.