De weg vooruit: Syrische vrouwen over vrede en veiligheid
Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit? Een belangrijke vraag die maar weinig mensen durfden te stellen tijdens de lange jaren van conflict, gruwelijke mensenrechtenschendingen en de invasie door Islamitische Staat. Recente politieke en militaire ontwikkelingen maken het beantwoorden van deze vraag echter belangrijker dan ooit.
Hivos werkt al jaren samen met Syrische vrouwen en vredesactivisten om ervoor te zorgen dat zij een rol spelen in de toekomst van hun land. Daarom organiseren we maandagmiddag 2 december het debat De weg vooruit, over het Syrische vredesproces. In het Humanity House in Den Haag gaan Syrische vrouwenrechtenactivisten in gesprek met Nederlandse beleidsmakers en experts.
Kom ook naar de bijeenkomst en ontdek wat er werkelijk in Syrië speelt. Het debat wordt aanstaande maandag gehouden van 16:30 tot 18:00 uur. Aanmelden kan op de website van Humanity House.
Vragen over de toekomst
Tijdens het debat delen drie moedige Syrische activisten hun visie op de toekomst van hun land. Ook gaan we in gesprek met de volgende experts:
- Elisabeth van der Steenhoven, moderator en lid Adviesraad Internationale Vraagstukken
- Petra Stienen, Syrië-expert, auteur en voormalig diplomaat
- Floris van Straaten, NRC-correspondent Midden-Oosten
- Ali Al Jassem, researcher verbonden aan het Center for Conflict Studies van de Universiteit Utrecht
- Mazen Darwish, Syrische activist, mensenrechtenadvocaat en directeur van het Syrian Centre for Media and Freedom of Expression
Met elkaar proberen we antwoord te vinden op de volgende vragen:
- Hoe beïnvloeden de voortdurende militaire ontwikkelingen het politieke proces?
- Hoe kunnen vrouwen, zowel in het veld als in het vredesproces, een verschil maken?
- Zullen korte termijn zorgen over de eventuele terugkeer van IS-strijders, Nederland en de EU brengen tot een normalisatie van de relatie met het Assad-regime?
- Wat gebeurt er in Syrië als Assad wordt gelegitimeerd om te blijven?
- Wordt de oproep van slachtoffers van het regime van Assad gehoord? Of, richten Nederland en de EU zich vooral op de (eveneens gruwelijke) misdaden van IS?
Roerige ontwikkelingen
Syrië was de afgelopen weken getuige van belangrijke politieke en militaire ontwikkelingen die werden ingeluid door de terugtrekking van het Amerikaanse leger. Turkse troepen trokken Syrië in om een ‘veilige zone’ aan de grens in te stellen en Assad kreeg de controle terug in oostelijke delen van het land. In beide gevallen bleek de steun van Poetin cruciaal.
Vrouwen zijn de drijvende kracht achter duurzame vrede.
Ondertussen ontstaat in Nederland een andere vraag. Coalitiepartner CDA kondigde aan voorstander te zijn van het herstellen van de diplomatieke betrekking met het Syrische regime van Assad. Een positie die ingaat tegen het officiële standpunt van de Nederlandse regering en de EU.
Ook het politieke vredesproces gaat door. Een sprankje hoop daarbij is de recente oprichting van een langverwachte constitutionele commissie onder de paraplu van de VN. En hoewel er ernstige twijfels zijn of dit proces zal resulteren in echte politieke concessies, hopen veel activisten dat het Syrische volk en de beëindiging van de oorlog nu eindelijk prioriteit krijgen op het wereldtoneel.
Moedige Syrische vrouwen
Hivos werkt al jaren samen met Syrische vrouwen om ervoor te zorgen dat zij een rol spelen in de toekomst van hun land. Zo steunen we CCSD, de organisatie van Rajaa Altalli. Zij is ervan overtuigd dat vrouwen een essentiële rol spelen in het creëren van duurzame vrede.
Rajaa: “In Syrië is 54 procent van de bevolking vrouw. Velen hebben hun man verloren en hebben zelf het heft in handen moeten nemen in hun gezin en in hun gemeenschap. Ze realiseren zich vaak niet eens dat zij echte leiders zijn. Vrouwen zijn de drijvende kracht achter duurzame vrede. Zonder vrouwen geen democratie, geen mensenrechten, geen veiligheid. Hoe moet er ooit vrede komen en blijven, als je de helft van de bevolking buitensluit?”
Bekijk het indrukwekkende verhaal van Rajaa.