Hivos - People Unlimited website

Header image
Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Hans (links) en Kathleen Kate Sorilla, Chedilyn Aissa Dulguime en Remy Labiano II van Cagayan de Oro

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Doneer

Deze Filipijnse stad maakt de weg vrij voor queer personen

In de Filipijnen wordt al 24 jaar een wet tegengehouden die de rechten van LHBTIQ+ personen beschermt. Via mazen in de wet en samenwerking met welwillende gemeentes, vinden we tóch een weg om diversiteit te verankeren in lokaal beleid.

Hans Kevin Madanguit is activist en zet zich vanuit ons Free to be Me programma in voor gelijkheid en inclusie in de Filipijnen. “In plaats van af te wachten of de nationale wetgeving er ooit gaat komen, zijn we naar een andere manier gaan zoeken. En we hebben een ingang gevonden.”

Maas in de wet

In de Filipijnen geldt een nationaal beleid voor gender en ontwikkeling: alle overheidsinstanties moeten ten minste 5 procent van hun jaarlijkse budget hieraan besteden. Bovendien moet het totale budget, ongeacht het doel, een gender-lens hebben.

“Dit zagen we als vertrekpunt”, vertelt Hans. “Als we het in de Filipijnen over gender hebben, hebben we het alleen over vrouwen. Maar in de wet staat: verschillende seksualiteiten van vrouwen. Dat betekent dat je ook biseksuele vrouwen, transvrouwen en queer vrouwen moet meenemen. Zolang het mensen zijn die gemarginaliseerd worden vanwege hun genderidentiteit, seksuele geaardheid en genderexpressie, moeten zij opgenomen worden als belanghebbenden van projecten die over gender en ontwikkeling gaan.”

De burgermeester als bondgenoot

De stad Cagayan de Oro op het eiland Mindanao is een van de vijf gemeenten waar Hans succesvol mee samenwerkt. Chedilyn, werkzaam bij de gemeente: “We hebben het geluk dat onze burgemeester, Rolando Klarex Uy, gelijkwaardigheid en respect heel belangrijk vindt. Hij stelt zich openlijk op als bondgenoot van de queer gemeenschap.”

De afgelopen twee jaar vierde de regio een maand lang Pride, waar de burgemeester actief aan deelnam. “Er was bijvoorbeeld een verbindingsceremonie, in de Filipijnen kunnen koppels van hetzelfde geslacht namelijk niet trouwen. De burgemeester was erbij om met hen te proosten en de liefde te vieren”, vertelt Chedilyn.

Het aantreden van burgermeester Rolando Klarex Uy twee jaar geleden en het groots vieren van de Pride, waren het startschot voor de samenwerking met Cagayan de Oro. “Dankzij de openlijke steun van de burgermeester hebben we inclusief beleid kunnen implementeren. Zo is er nu een uitgebreide anti-discriminatiewet aangenomen in de stad.”

Sociaaleconomische kansen

Dat betekent sociaaleconomische inclusie en baankansen voor mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap. “We hebben loopbaanseminars opgezet voor 30 mensen om ze op weg te helpen”, vertelt Hans. “Vervolgens organiseerden we een kleine banenbeurs waar we de private sector actief bij betrokken. Verschillende lokale ondernemingen waren aanwezig en uiteindelijk hebben 6 van de 30 deelnemers direct een baan gevonden.”

Hans en Chedilyn hopen dat Cagayan de Oro een succesvol voorbeeld kan zijn voor andere gemeentes. “Hopelijk zijn er meer burgemeesters die naar voren stappen om hun beleid gelijkwaardiger en inclusiever te maken.”

Wat doet Hivos?

Met ons programma Free to be Me werken we in 12 landen aan het verbeteren van de sociaaleconomische positie van LHBTIQ+ personen. We ondersteunen de gemeenschap om te pleiten voor eerlijke wet- en regelgeving en werken aan het beïnvloeden van de publieke opinie.

Dat is belangrijk, want we zien dat discriminatie al vroeg ongelijkheid in de hand werkt. LHBTIQ+ personen verlaten vaker school, hebben meer moeite met een baan te vinden en kunnen vaak niet zichzelf zijn op werk. Daarom zetten wij ons in voor het aanpakken van ongelijkheid en uitsluiting.