Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Fenomenale vrouwelijke leiders: Maimuna Kabatesi

Op Internationale Vrouwendag stellen we je met trots voor aan drie fenomenale vrouwen binnen Hivos. Maimuna Kabatesi, Nyambura Gathumbi en Saida Ali leiden vanuit Nairobi, Kenia, drie van onze grootste programma’s. We spraken met hen over de rol van jonge vrouwen in hun werk, feministisch leiderschap en hun dromen voor de toekomst.

Maimuna Kabatesi staat aan het hoofd van ons programma Voices for Just Climate Action. Met dit programma werken we in 7 landen aan klimaatrechtvaardigheid.

Wat is de rol van jonge vrouwen in je programma?

“Voices for Just Climate Action probeert vooral de stem van jonge vrouwen te versterken. Toen ik hiervoor op landelijk niveau werkte viel het me op dat wanneer mensen over ‘jeugd’ praten, ze over het algemeen jonge mannen bedoelen! Jonge vrouwen worden vaak niet betrokken bij het gesprek of zelfs volledig buiten beschouwing gelaten. Zij hebben schadelijke stereotiepe overtuigingen zodanig geïnternaliseerd dat het ze tegenhoudt om te solliciteren.

Jonge vrouwen worden vaak niet betrokken of zelfs volledig buiten beschouwing gelaten.

Ons programma is gestoeld op feministische principes en we helpen activisten om feministisch leiderschap te bevorderen. We ondersteunen de ontwikkeling van jongeren zodat ze bijvoorbeeld kunnen deelnemen aan grote evenementen als de Klimaattop. Dat is cruciaal, omdat de klimaatcrisis veel invloed heeft op jonge vrouwen. Zij behoren tot de meest kwetsbare risicogroepen. Daarom is het belangrijk om jonge vrouwen voorop te laten gaan in klimaatactie.”

Wat maakt jou een feministische leider?

“Wat ik als feminist belangrijk vind, is het begrijpen van de maatschappelijke structuren en politieke ongelijkheden om ons heen. Inzicht in neokoloniale structuren en hoe die ons werk beïnvloeden, maakt je een betere leider.

Als feministische leider ben ik me bewust van deze machtsstructuren. Dat maakt dat ik ook begrijp dat juist lokale en grassroots gemeenschappen de kennis en vaardigheden hebben om de klimaatcrisis aan te pakken. Dit helpt me om aan te voelen wanneer ik als leider een stap terug moet of kan doen. Niet iedereen wordt op dezelfde manier beïnvloed door klimaatverandering, dus misschien zou ook niet iedereen evenveel op de voorgrond moeten treden om over het probleem en de bijbehorende oplossingen te praten.”

Welke successen vier je op Internationale Vrouwendag?

“Onze steun aan jonge vrouwen die een klimaatbeurs hebben ontvangen en onderdeel zijn geweest van de Klimaattop in Egypte. We hebben de daad bij het woord gevoegd en ervoor gezorgd dat jonge vrouwen konden deelnemen en hopelijk het proces hebben kunnen beïnvloeden.

We hebben de daad bij het woord gevoegd en ervoor gezorgd dat jonge vrouwen konden deelnemen aan de Klimaattop.

Een van onze partners, Akina Mama wa Afrika, heeft ons geholpen om de verbanden te leggen tussen de strijd voor klimaatrechtvaardigheid en onze feministische uitgangspunten. Het is belangrijk dat iedereen door een feministische lens naar de klimaatcrisis gaat kijken. Want als we kijken naar de systemen die de klimaatcrisis laten voortbestaan, worden we effectiever. Het is bijvoorbeeld van groot belang om de kapitalistische structuur te erkennen. Directe impact is belangrijk om aan te pakken, maar we kunnen het probleem niet oplossen zonder ons op de onderliggende oorzaken te concentreren.”

Wat wil je nog voor elkaar krijgen?

“Mijn droom is om enkele van de initiatieven binnen het programma op te schalen, om meer jonge vrouwen te betrekken en om meer mensen te bewegen om zelf te werken aan verandering. De geschiedenis leert ons dat door vrouwen geleide bewegingen verandering teweegbrengen. Hoe kunnen we hiervan leren en hoe kan dat onze inspanningen versterken? Dat is mijn vraag en mijn doel.”