In Nigeria beschermen we de seksuele rechten van ontheemde vrouwen
Wereldwijd zijn er ruim 50 miljoen mensen vluchteling in hun eigen land. Meer dan de helft daarvan is vrouw. In Nigeria is dit een groot probleem. De afgelopen tien jaar werden daar ruim twee miljoen mensen gedwongen hun huizen te verlaten vanwege terrorisme, geweld en conflicten tussen gemeenschappen.
Door heel Nigeria zijn tentenkampen te vinden waar ontheemde mensen noodgedwongen hun leven leiden. Dit zijn onveilige plekken zonder toezicht en zonder voorzieningen. Zoals het Wassa-kamp in Abuja, de hoofdstad middenin het land. Hier wonen ruim 7.000 ontheemden, waarvan meer dan twee derde jonge vrouwen en kinderen zijn.
Vrouwen en meisjes krijgen er te maken met geweld en hebben geen toegang tot essentiële gezondheidszorg en -middelen. Denk aan voorbehoedsmiddelen, prenatale zorg, veilige bevallingsdiensten en postpartumzorg. In het kamp gaan SOA’s rond en raken vrouwen en meisjes ongewenst zwanger. De beperkte toegang tot veilige abortus dwingt hen tot onveilige methoden die hun leven in gevaar brengen.
Stand With A Girl initiatief
Met ons programma We Lead stellen we jonge vrouwen en meisjes in staat om regie te nemen over hun eigen seksuele gezondheid en productieve rechten. Een van de initiatieven die we steunen is het door jongeren geleide Stand With A Girl initiatief. Sinds 2021 zetten zij zich in om de situatie in het Wassa-kamp te verbeteren. En dat heeft succes.
Jonge vrouwen en meisjes worden opgeleid als voorlichters onder hun leeftijdsgenoten, met als doel mythes over anticonceptie te ontkrachten. Dit zorgt ervoor dat zelfs de meest terughoudende meisjes toegang krijgen tot betrouwbare informatie over reproductieve gezondheid via hun leeftijdsgenoten.
“Voorheen wist ik niet wat het woord ‘pleiten’ betekende. Maar nu weet ik hoe ik effectief met anderen kan communiceren en hoe ik de overheid kan informeren over zaken die mij als ontheemde in het Wassa-kamp direct raken.” – Amina Abubakar (15 jaar oud)
Ook mannen, jongens, kampleiders en religieuze leiders worden betrokken om ervoor te zorgen dat zij het belang van het initiatief begrijpen en inzien dat dit bijdraagt aan de algehele gezondheid van hun vrouwen, zussen, moeders en tantes, en het welzijn van gezinnen. Gevoelige onderwerpen zoals verkrachting binnen het huwelijk en huiselijk geweld worden daarbij niet geschuwd.
Toegang tot informatie als sleutel tot succes
Met steun van Hivos heeft het initiatief indrukwekkende resultaten behaald. Daarbij is toegang tot de juiste kennis en informatie een belangrijke sleutel tot succes.
- Voor de start van het initiatief gebruikten veel vrouwen in Wassa kruidenmengsels en andere ruwe anticonceptiemethoden, waardoor zij alsnog zwanger raakten of zelfs hun gezondheid in gevaar brachten. Met een bewustmakingscampagne zijn meer dan 800 vrouwen bereikt met feitelijke informatie over gezinsplanning en het gebruik van voorbehoedsmiddelen – wat heeft geleid tot een blijvende verandering in hun denken.
- Bij ruim 3.500 vrouwen en meisjes is het bewustzijn over seksueel geweld en moeder- en kindersterfte vergroot en hun kennis over gezinsplanning en menstruatiehygiëne verbeterd.
- Er zijn trainingen voor jonge vrouwen en meisjes in assertiviteit, onderhandelen en andere waardevolle vaardigheden die hen helpen een gezond en zelfstandig leven te leiden in het kamp.
- Meer dan 200 vrouwen in het kamp zijn een aanspreekpunt geworden voor jonge vrouwen en meisjes op het gebied van bevalling, moederzorg, menstruatiehygiëne en gezinsplanning.
- Er zijn meer dan 100 mannen en religieuze leiders bereikt die willen meewerken aan een veilige omgeving waarin ontheemde vrouwen en meisjes toegang krijgen tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg en -diensten.
“Voor het initiatief van start ging kwam er veel gendergerelateerd geweld in het kamp voor. Er waren gevallen van vrouwen die door hun partners mishandeld werden alleen maar om ze hun hijab niet correct droegen. De situatie is enorm verbeterd sinds mannen betrokken worden bij acties tegen gendergerelateerd geweld. Veel vrouwen, waaronder ikzelf, zijn ook getraind om zich uit te spreken en om een melding te maken van geweld. We blijven ons inzetten om een einde ter maken aan gendergerelateerd geweld in het kamp.” – Hamsatu Haman, leidster in kamp Wassa
Ons werk voor vrouwenrechten
Vrouwenrechten behoren tot de kern van ons werk. In meer dan 30 landen werken wij samen met feministen en vrouwenorganisaties. Van het bestrijden van gendergerelateerd geweld tot het verbeteren van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten: met projecten over de hele wereld zetten we ons in om vrouwenrechten te verbeteren en genderongelijkheid aan te pakken.