Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Foto: Atércio Uamba Técnico

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Jonge vrouwen en meisjes komen samen om elkaar te versterken

In het Afrikaanse Maputo brachten we vorige maand jonge vrouwen en meisjes van over de hele wereld samen. Het doel? Elkaar versterken en van elkaar leren over het opkomen voor hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Een week lang deelden jongeren hun ervaringen en lessen om zo kennis te delen en op te doen. Volgens Nyambura Gathumbi, manager van ons programma We Lead, is het belangrijk dat jonge vrouwen en meisjes de kans krijgen om zelf het voortouw te nemen: “Ik vind het zo goed om de moed op hun gezichten te zien. Ze geloven oprecht dat angst geen plaats heeft in hun wereld. Ze zeggen: angst is goed als het ons beschermt en slecht als het ons verlamt.”

Nyambura speaking at the We Lead event.
Nyambura Gathumbi speaking at the We Lead event. Foto: Atércio Uamba Técnico

Malkia, een jonge deelnemer uit Kenia, zei over het evenement: “Samenkomen en het vieren van verschillende culturen heeft me alleen nog maar meer aangemoedigd in mijn missie om me in te zetten voor de rechten van jonge vrouwen en meisjes!”

Het belang van kunst

Innovatie is een van de pijlers van ons We Lead-programma. We geloven in nieuwe en creatieve benaderingen om discussies verder te brengen, nieuwe perspectieven te ontwikkelen en tot andere oplossingen om initiatieven rondom seksuele rechten verder te brengen. Bijvoorbeeld om het hoofd te bieden aan uitdagingen zoals de digitale kloof tussen verschillende groepen in veel van de landen waar wij werken.

“We gebruiken verschillende kunstvormen, waaronder theater, om ons werk toegankelijk en inclusief te maken. Het stelt ons in staat om mensen uit onze gemeenschappen en daarbuiten te bereiken.”- Valentina Vargas, Mujeres met Capacidad de Soñar a Colores (Vrouwen die dromen in kleuren)

Jongeren bereiken in Oeganda

Oeganda is een van de landen waar Hivos actief is. Sinds daar vorig jaar een extreem strenge anti-LHBTIQ+ wet is aangenomen, zijn veel diensten voor seksualiteit en reproductieve gezondheid stopgezet.

Als respons heeft onze partnerorganisatie AWAC Uganda onder andere een gratis hotline en hulpcentra opgezet die meerdere gezondheidsservices op één locatie aanbieden. Daarmee wisten zij maandelijks honderden jongeren rechtstreeks te bereiken. Een inspirerende prestatie waar de organisatie op het evenement voor werd erkend en bekroond.

Veilig gesprekken voeren

Om spreken over bepaalde onderwerpen makkelijker te maken, ontstond bij onze collega’s uit Jordanië het idee om maskers in te zetten. Het dragen van een masker tijdens kwetsbare gesprekken kan een gevoel van veiligheid en bescherming bieden. Dat moedigt eerlijke en open discussies over gevoelig onderwerpen aan. Vooral bij het praten over seksualiteit bleken de maskers het gevoel te geven om vrij en anoniem te kunnen spreken, zonder angst voor oordeel of kritiek.

De weg naar verandering

In alle landen waar we opkomen voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen en meisjes zien we dat er dingen veranderen. Tijdens deze week in Maputo werd duidelijk dat jonge vrouwen daar op verschillende manieren zelf de leiding in nemen. Het erkennen en vieren van hun overwinningen gaf een enorme boost aan het vertrouwen en de hoop van iedereen die aanwezig was.

We Lead in Maputo
Foto: Atércio Uamba Técnico

Over We Lead

Met ons programma We Lead versterken we de positie en invloed van jonge vrouwen wereldwijd. We richten ons specifiek op de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) van meisjes en jonge vrouwen met hiv, die ontheemd zijn en die kwetsbaar zijn en gediscrimineerd worden om hun seksuele en/of genderidentiteit.