Laat je steun zien met IDAHOT
Op 17 mei is de Internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie (IDAHOT). Dan wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor homohaat en discriminatie op basis van seksuele en genderdiversiteit. Help jij mee?
In 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie op 17 mei homoseksualiteit officieel van de lijst met ziekten. Tot dat moment werd homoseksualiteit aangemerkt als psychische aandoening. Sinds 2015 vieren we op deze dag IDAHOT (of IDAHOBIT).
Veilig is het helaas nog lang niet. Bijna overal ter wereld hebben LHBTIQ+ personen namelijk te maken met haat, geweld en discriminatie. In veel landen neemt dit bovendien zelfs toe. Zo is vorig jaar in Oeganda een nieuwe anti-LHBTIQ+ wet aangenomen. Ghana staat op het punt hetzelfde te doen.
Noodfonds voor LHBTIQ+ activisten
De wet in Oeganda geldt als een van de strengste ter wereld. Sindsdien is het extreem onveilig voor queer personen in Oeganda en de landen daaromheen. Dat zien we terug in de aanvragen voor ons noodfonds.
Het fonds zijn we gestart voor LHBTIQ+ activisten in gevaar die snel hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld wanneer zij ernstig worden bedreigd, mishandeld zijn of hun kantoor of huis zijn uitgezet. Van alle hulpvragen die we het afgelopen jaar ontvingen, kwamen verreweg de meeste uit Oost-Afrika.
Directe steun
Nancy, Jospeh en Wenty zijn drie van de activisten die steun hebben ontvangen uit ons noodfonds. Nancy’s kantoorruimte in Kenia werd overvallen en ze belandde in de cel. Ze werd haar huis uitgezet en moest onderduiken. Met ons noodfonds zorgden we voor therapie en een nieuwe veilige woning.
Ook Joseph, die in Oeganda een LHBTIQ+ organisatie leidt, werd aangevallen. Hij en zijn teamleden werden in elkaar geslagen en hun huizen en kantoor werden geplunderd. We zorgden niet alleen voor een nieuwe werkplek met beveiligde apparatuur, maar ook voor woonruimte en therapie. Bovendien brachten we een gesprek op gang tussen Joseph’s organisatie en lokale bestuurders. Joseph: “Dankzij dit gesprek en hun bescherming is onze veiligheid toegenomen.”
Wenty uit Tanzania werd opgepakt voor het ‘promoten van homoseksualiteit’. Ook vier van haar collega’s werden vastgezet. Via ons noodfonds werd een advocaat ingeschakeld die ervoor zorgde dat ze vrijgesproken werden. Volgens Wenty is het noodfonds van Hivos het enige fonds dat zo snel hulp biedt. “Bij andere fondsen moet je vaak maanden wachten – tijd die er helemaal niet is in zo’n gevaarlijke situatie. Via Hivos was de steun binnen twee weken geregeld.”
Doe mee met IDAHOT!
Juist nu is het werk van moedige LHBTIQ+ activisten belangrijk. Jouw donatie zorgt voor directe steun in levensbedreigende situaties. Zo kwamen we vorig jaar al 41 keer in actie met het fonds. Help jij met IDAHOT ook mee om activisten te beschermen?