Meer dan 1300 vrouwelijke ondernemers geholpen
Tijdens de coronacrisis kwamen over de hele wereld ondernemers in het nauw. Zo ook de vrouwen die met steun van Hivos in de afgelopen jaren hun eigen duurzame onderneming waren gestart. In landen zonder sociaal vangnet of steun van de overheid, was hun situatie extra kwetsbaar. Dankzij bijdragen van donateurs konden zij het hoofd boven water houden.
In Nepal, Senegal, Tanzania, Kenia en Nigeria werken we samen met innovatieve vrouwelijke ondernemers. Met hun duurzame ondernemingen werken zij aan een betere toekomst voor hun gezin, hun gemeenschap én het klimaat. Maar tijdens de coronacrisis kwam dit allemaal onder druk te staan.
Dankzij steun van donateurs konden we 1300 vrouwelijke ondernemers in 5 landen helpen de coronacrisis door te komen. Zo kunnen zij voorop blijven gaan in de strijd tegen ongelijkheid én klimaatverandering.
Hivos Solidariteitsfonds
Het openbare leven kwam stil te liggen. Veel vrouwen moesten zich noodgedwongen richten op de veiligheid van hun gezin en zagen hun omzet soms wel met 85 procent afnemen. Met bijdragen van donateurs zijn we daarom het Hivos Solidariteitsfonds gestart. Daarmee konden we vrouwelijke ondernemers ondersteunen die een gezond bedrijf hadden, maar door crisis in de knel raakten.
Met bijdragen uit het fonds konden zij hun bedrijven niet alleen overeind houden, maar ook moderniseren en aanpassen voor de toekomst. Bijvoorbeeld door de aanschaf van een smartphone of tablet en een training in digitale vaardigheden. Dit stelde hen in staat om hun netwerk uit te breiden en nieuwe marketing- en financieringsmogelijkheden aan te boren. Bovendien zorgt het ervoor dat ze makkelijker in contact kunnen komen met klanten en leveranciers.
Het fonds maakte het mogelijk om direct in actie te komen, zodat zij snel de ondersteuning kregen die ze nodig hadden. Deze manier van werken wierp zijn vruchten af; we hebben ruim 1300 vrouwelijke ondernemers op verschillende manieren kunnen helpen.
Een nieuwe start voor Diarriétou
Diarriétou Sow uit Senegal is een van de ondernemers die we hebben geholpen met het Solidariteitsfonds. Vlak voor corona investeerde ze in een kleine waterpomp op zonne-energie. De pomp bleek echter niet krachtig genoeg om haar hele terrein mee te irrigeren, en geld voor een grotere pomp had ze niet.
Toen de pomp kuren begon te vertonen, en er vanwege de lockdown geen monteur kon komen, was Diarriétou ten einde raad. Zonder goedwerkende waterpomp kon ze niet genoeg groenten te verbouwen. De kleine oogst die ze had, was vanwege reisbeperkingen en het sluiten van de markt moeilijk te verkopen. Ook zag ze zichzelf gedwongen haar enige werknemer te laten gaan, omdat ze hem niet langer kon betalen.
Sterker uit de crisis
Met een subsidie uit het Solidariteitsfonds kon Diarriétou investeren in nieuwe apparatuur en een krachtigere zonnepomp aanschaffen. Het overige deel gebruikte ze voor een aanbetaling voor nog twee zonnepanelen om haar grotere pomp van genoeg energie te voorzien. Eindelijk heeft ze een irrigatiesysteem dat toereikend is voor de hele oppervlakte van haar land, en kan ze haar productie en inkomen verhogen. Dankzij financiële en technische ondersteuning heeft ze een sterker en winstgevender bedrijf kunnen opbouwen, dat bestand is tegen toekomstige uitdagingen.
Een succes om trots op te zijn
De vrouwen die we met het Solidariteitsfonds hebben geholpen, voelden zich gesteund. De trainingen en financiële hulp vergrootten niet alleen hun mogelijkheden en vaardigheden, maar ook hun zelfvertrouwen. Dat ruim 1300 vrouwelijke ondernemers dankzij ons fonds sterker uit de crisis zijn gekomen, is een succes waar we trots op zijn.
Toch is er enorme sociale en economische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat moet anders. Daarom steunt Hivos vrouwen om in een positie te komen waarin ze zelf het voortouw kunnen nemen op weg naar meer gelijkheid. Bijvoorbeeld als ondernemer. Met hun duurzame bedrijven dragen zij bij aan een schonere wereld. Zo gaan ze voorop in de strijd tegen ongelijkheid én klimaatverandering!
Lees meer over het werk van Hivos op het gebied van klimaatrechtvaardigheid.