Meisjes jagen wereldwijd klimaatactie aan
Vrouwen en meisjes worden zelden betrokken bij besluitvormingsprocessen. Dat geldt ook voor klimaatbeleid. Terwijl juist zij een belangrijke rol spelen in het aanpakken van de klimaatcrisis. Dit stond centraal tijdens de lancering van ons nieuwe programma: Global Girls Creating Change.
Meisjes en vrouwen over de hele wereld worden onevenredig hard geraakt door de gevolgen van de klimaatcrisis. De sociale en economische ongelijkheid waar veel van hen mee te maken hebben, neemt door klimaatverandering toe. Dat zien we bijvoorbeeld in Brazilië, Oeganda, Nepal en Indonesië – waar Global Girls Creating Change uitgevoerd gaat worden.
Economische onzekerheid leidt er onder andere toe dat huishoudens alle zeilen bij moeten zetten. Meisjes verlaten daardoor noodgedwongen hun school om het gezin te helpen onderhouden. Daar worden zij vaker blootgesteld aan huiselijk geweld. Ook worden zij eerder jong uitgehuwelijkt om zo de kosten van een gezin te drukken.
Juist omdat meisjes en vrouwen de directe gevolgen van de klimaatcrisis ervaren, is hun deelname in besluitvorming van cruciaal belang voor klimaatoplossingen.
Meisjes en jonge vrouwen als aanjagers van verandering
Bijna 100 mensen met verschillende leeftijden, achtergronden en werkervaring kwamen bij elkaar in Belém do Pará, Brazilië. Daar lanceerden we ons nieuwe programma Global Girls Creating Change dat als doel heeft een wereldwijd netwerk te creëren van meisjes die zich inzetten voor eerlijke klimaatactie in Brazilië, Oeganda, Nepal en Indonesië.
Een van de uitgangspunten van het programma is de erkenning dat vrouwen en meisjes niet alleen de grootste slachtoffers zijn van de klimaatcrisis, maar ook belangrijke aanjagers van verandering voor een weerbare toekomst.
Daarom moeten zij in staat gesteld worden om klimaatactie in hun eigen omgeving te kunnen leiden. Training, startkapitaal voor projecten en kennisuitwisseling met meisjes met verschillende achtergronden moet hen voorbereiden op deelname aan en beïnvloeding van lokale, nationale en internationale klimaatbijeenkomsten. Vanuit daar kunnen zij hun stempel drukken op inclusief beleid voor klimaatrechtvaardigheid. De komende maanden gaan alleen al in Brazilië 250 meisjes en jonge vrouwen aan de slag.
“Als meisjes bovenmatig meer beïnvloed worden door klimaatverandering, dan zijn zij ook een onuitputtelijke bron voor oplossingen voor deze problemen. Tijdens de lancering van het programma konden we onze toekomst voorstellen en dromen over wat we allemaal samen kunnen bereiken.” – Thaís Santos, projectmanager van Global Girls Creating Change in Latijns-Amerika.
Hivos & Klimaatrechtvaardigheid
Over de hele wereld komen wij op voor klimaatrechtvaardigheid. We zorgen we ervoor dat ondervertegenwoordigde groepen zoals vrouwen, jongeren en Inheemse mensen een centrale rol krijgen in klimaatoplossingen. Hun stemmen zijn cruciaal voor effectieve en duurzame klimaatactie.