Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
IMGLAD

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

DONEER
Sluiten
  • Ik doneer
  • Mijn gegevens

Draag bij aan een eerlijke, gelijkwaardige en inclusieve wereld.

Step 1

IK DONEER

  • Eenmalig
  • Maandelijks
  • 20,-
  • 50,-
  • 100,-
  • 6,-
  • 10,-
  • 15,-
  • IDEAL
  • Machtiging
  • Ik machtig Hivos om maandelijks het bovenstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven.

Step 2

Mijn gegevens

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Op weg naar een veiligere plek voor queers in de Filippijnen

In Mindanao, het zuidelijkste eiland van de Filippijnen, is veel geweld tegen de LHBTIQ+ gemeenschap. Queer personen durven nauwelijks uit de kast te komen. Activist RJ Neyra zet zich met IMGLAD al jaren in voor het verbeteren van deze situatie. “Met steun van Hivos hebben we grote stappen kunnen zetten in de professionalisering en formele erkenning van onze organisatie.”

In Mindanao leven veel conservatieve moslimgemeenschappen die queer personen niet accepteren. “Een van onze leden is een lesbische moslimvrouw”, vertelt RJ. “Haar ouders accepteren haar, maar zij kan niet uit de kast komen bij andere familieleden uit angst voor eerwraak. Haar leven zou op het spel staan.”

Afgelopen februari nog werd de LHBTIQ+ gemeenschap opgeschrikt door een gruwelijke moord in de provincie Maguindanao Del Norte. “Op een festival werden drie queers opgejaagd door een groep motorrijders. Een van hen werd doodgeschoten, de andere twee zijn zwaar getraumatiseerd. Er werd nauwelijks aandacht aan besteed in de media, waarschijnlijk omdat de daders leden van een invloedrijke familie zijn. De familieleden van het slachtoffer durven geen aangifte te doen. Zij zijn bang dat de daders dan wraak zullen nemen”, vertelt RJ.

IMGLAD Pride Congress
Leden van IMGLAD tijdens het Pride Congress.

Professionele organisatie

IMGLAD zet zich al 15 jaar in voor een veilige en rechtvaardige samenleving voor queer personen in Mindanao. “In ons project met Hivos werken we sinds begin 2022 aan het professionaliseren van onze organisatie”, vertelt RJ. “We hadden wel leden in de verschillende regio’s, maar geen professionele, lokale afdelingen. Die hebben we nu opgericht. Hierdoor hebben onze leden in alle regio’s een veilige plek waar ze gehoord worden en terecht kunnen met hun problemen. Ook verbetert IMGLAD de organisatorische vaardigheden van leden met leidinggevende posities. “We trainen hen onder meer in spreken in het openbaar en leiderschap.”

Het project is mogelijk gemaakt door ons Voice-programma. Als een van de hoogtepunten noemt RJ het ‘Pride Congress’. “Tijdens dit evenement hebben we onder meer onze statuten opgesteld met daarin onze uitgangspunten, procedures en werkrichtlijnen. Hierdoor is het duidelijk waar we voor staan, hoe we werken en wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo kunnen we onze organisatie steviger neerzetten. Ook hebben we een strategische planning en agenda gemaakt, waarin alle lokale afdelingen een plek hebben. Zo garanderen we dat de afdelingen onderling goed blijven samenwerken.”

Erkenning en beleidsbeïnvloeding

Daarnaast is IMGLAD hard op weg om een formeel erkende organisatie te worden. “Die erkenning beschermt onze organisatie, want in de Filippijnen komen veel niet-formele organisaties op een zwarte lijst te staan. Dan sta je bekend als terroristische organisatie, of dat nu klopt of niet. Ook zorgt erkenning ervoor dat we makkelijker in aanmerking komen voor financiering en partnerschappen met lokale overheidsorganisaties.”

We kunnen nu meer invloed uitoefenen op LHBTIQ+ beleid.

Inmiddels is het IMGLAD gelukt erkend te worden door verschillende overheidsinstellingen, zoals de lokale jeugdontwikkelingsraad. “Hierdoor kunnen we meer invloed uitoefenen op hun LHBTIQ+ beleid. We werken nu aan de erkenning door andere instellingen, zoals de lokale gezondheidsraad, zodat we bijvoorbeeld de belangen van onze leden met hiv beter kunnen behartigen.”

Groter bewustzijn onder leden

Volgens RJ hebben queer personen in Mindanao weinig kennis van hun rechten en hoe ze kunnen omgaan met de problemen waar ze tegenaanlopen. Vooral in gebieden die buiten het bereik van LHBTIQ+ organisaties en netwerken liggen. “Daarom hebben we bewustzijnstrainingen georganiseerd. Daarin stonden we gelukkig niet alleen; dankzij het project met Hivos is ons netwerk enorm gegroeid. We hebben nu goede relaties met andere LHBTIQ+ organisaties, ook buiten deze regio.”

Vrijer en veiliger

Er zijn nog veel plannen voor de toekomst, vertelt RJ. “Het project loopt nog een jaar. We kunnen in deze tijd mooie resultaten behalen. Zo gaan we leden in leidinggevende posities trainen in beleidsbeïnvloeding. Ook zetten we ons in voor vrouwenrechten, zodat we de situatie van lesbische, biseksuele en transvrouwen kunnen verbeteren. Ik hoop dat Mindanao uiteindelijk vrijer en veiliger zal worden voor queer personen en er meer plekken komen waar zij zichzelf kunnen zijn.”