Raul over Pride op de Filipijnen
Raul (he/they) is projectmanager op de Filipijnen voor een van Hivos’ grootste programma’s, Free to be Me. In Zuidoost-Azië worden de Filipijnen vaak gezien als progressief als het gaat om jezelf kunnen zijn, maar volgens Raul is echte erkenning van gelijkheid nog ver weg. We vroegen de betekenis van Pride op de Filipijnen.
Wordt Pride gevierd op de Filipijnen?
“Elk jaar in juni viert Manilla, de hoofdstad, Pride Month. Er zijn sportevenementen, tentoonstellingen en verschillende educatieve bijeenkomsten. En natuurlijk de Pride March: een van de belangrijkste evenementen voor de LHBTIQ+ gemeenschap in de Filipijnen. Vorig jaar kwamen er ruim 110.000 mensen op af.”
Wat speelt er in de Filipijnen op het gebied van LHBTIQ+ rechten?
“Vaak groeien queer mensen in de Filipijnen niet op als hun authentieke zelf; ze offeren de beste versie van zichzelf op om sociaal geaccepteerd te worden – een manier om zichzelf te beschermen tegen vernedering en discriminatie. Queer Filipino’s krijgen namelijk nog steeds te maken met vooroordelen en zelfs geweld zonder enige vorm van wettelijke bescherming. Daarom is het tijd voor oprechte acceptatie en daadwerkelijke steun. Want zolang er geen gelijkheid is, zijn we niet echt vrij om onszelf te zijn.”
Wat betekent Pride voor jou?
“Pride gaat altijd over activisme. Natuurlijk is het fijn om tijdens bijeenkomsten jezelf te kunnen zijn, maar de essentie van Pride is de strijd voor gelijkheid, vrijheid en inclusie.”
Als alles mogelijk zou zijn, hoe zou je Pride dan het liefst vieren?
“Op een manier waarbij queer mensen zichzelf kunnen zijn zonder angst voor veroordeling, vernedering en geweld. En dat er niet anders naar hen gekeken wordt vanuit vooroordelen of door misinformatie. Dan zouden we gezien worden mensen die gewoon hun leven leiden, net als ieder ander.”
Hoe draagt Hivos op de Filipijnen bij aan LHBTIQ+ rechten?
“De Filipijnen zijn een van de 12 landen waar we met Free to be Me actief zijn. We zetten ons in voor gelijke economische kansen voor de LHBTIQ+ gemeenschap, zoals toegang tot fatsoenlijke banen. Zo hebben we in de gemeente Lapu-Lapu City bijgedragen aan een nieuwe antidiscriminatiewet. Onderdeel van deze wet is een baanbrekend werkgelegenheidsquotum van 1 procent voor LHBTIQ+ personen.”
Free to be Me
Met ons programma Free to be Me werken we in 12 landen aan het verbeteren van de sociaaleconomische positie van LHBTIQ+ personen. We ondersteunen de gemeenschap om te pleiten voor eerlijke wet- en regelgeving en werken aan het beïnvloeden van de publieke opinie.