Voedselsystemen in Latijns-Amerikaanse steden veranderen
Ons programma Urban Futures richt zich op het verbeteren van stedelijke voedselsystemen, het welzijn van jongeren en klimaatactie. Het afgelopen maanden betrokken we de inwoners van vier steden in Latijns-Amerika.
We werken in 10 steden in vijf landen: Colombia, Ecuador, Indonesië, Zambia en Zimbabwe. Samen met inwoners, met name jongeren en vrouwen, ontwikkelen we veerkrachtige en duurzame voedselsystemen.
Gedeelde uitdagingen aanpakken
In Latijns-Amerika werken we met Urban Futures in Cali, Medellín, Quito-Chocó Andino en de Manabí North Pacific Commonwealth (MANPANOR), waar ook vier kleinere steden onder vallen. Al deze gebieden kampen met dezelfde uitdagingen: een gebrek aan planning en bestuur van voedselsystemen, snelle en ongeorganiseerde stedelijke groei, verlies van biodiversiteit, toenemende gezondheidsproblemen door slechte voeding en beperkte kansen voor jongeren. Jongeren zijn hier extra kwetsbaar en worden bijvoorbeeld eerder gerekruteerd door criminele bendes.
We hebben een belangrijke eerste stap gezet om de betrokkenheid van burgers in steden in Latijns-Amerika te vergroten en met hen in gesprek te gaan over voedselsystemen. Per stad hebben we samen de behoeften van inwoners in kaart gebracht.
Hiervoor sloegen we de handen ineen met Mutante, een baanbrekende digitale beweging die zich specialiseert in burgerdialogen en participatieve journalistiek. Samen met hen startten we burgerdialoog over hoe we stedelijke voedselssystemen kunnen bouwen die prioriteit geven aan het welzijn van individuen, gemeenschappen en de planeet.
De drie fasen van een burgerdialoog
- Spreken: inzichten verzamelen vanuit het perspectief van de burger. Een gespreksstarter was bijvoorbeeld: welke 3 voedselproducten zijn onmisbaar in jouw koelkast en waar denk je dat ze vandaan komen?
- Begrijpen: betrekken van experts en belanghebbenden. Zo was er een paneldiscussie over de rol van onderwijs bij het aanpakken van uitdagingen rondom stedelijke voedselsystemen.
- Actie: hulpbronnen ontwikkelen die burgers ondersteunen. Denk daarbij aan een gids die helpt geïnformeerde voedselkeuzes te maken.
Resultaten en inzichten die ons verder helpen
Een beter geïnformeerde en betrokken gemeenschap: ruim 200.000 mensen werden bereikt via de digitale platforms van Mutante. Zo’n 15.000 daarvan was actief betrokken bij discussies en andere content. Er is een levendige online community opgezet, “Let’s Talk About Food”, met 112 betrokken burgers met een interesse in stedelijke voedselssystemen.
Bewustzijn over de oorsprong van voedsel: hoewel mensen meestal wel weten wat ze eten, weten ze vaak niet waar het vandaan komt – tenzij ze hun leveranciers persoonlijk kennen.
Interesse in duurzaamheid: er is een groeiend bewustzijn over uitbuiting die door voedselproductie veroorzaakt wordt. Steeds meer mensen vinden duurzame productie, met oog voor milieu en een eerlijk loon voor voedselproducten, belangrijk.
Ongelijke toegang tot voedsel: in een stad heeft niet iedereen gelijke toegang tot voedsel. Food deserts, gebieden waar inwoners geen toegang hebben tot vers en gezond voedsel omdat er geen supermarkten zijn, komen vaker voor in armere buurten.
De impact van het stadsleven: het leven in een stad heeft een grote invloed op eetgewoonten. Dit komt door de beperkte toegang tot betaalbare, gezonde voeding; de snelle groei in bewerkt voedsel met veel suikers en vetten; en het gebrek aan tijd en informatie om weloverwogen keuzes te maken en maaltijden te bereiden.
Economische voordelen kunnen voor positieve verandering zorgen: het verlagen van de prijzen van bepaalde voedingsmiddelen kan gezondere eetgewoonten stimuleren en ongezonde voedselpatronen doorbreken.
Op weg naar eerlijke en duurzame voedselsystemen
Deze eerste samenwerking in Latijns-Amerika laat zien dat we door onze krachten te bundelen en gesprekken op gang te brengen, complexe problemen zoals stedelijke voedselsystemen kunnen aanpakken. We zijn nog maar net begonnen en de lessen die we nu leren, helpen ons vooruit. Ons doel blijft helder: voedselsystemen creëren die niet alleen steden voeden, maar ook mensen en onze planeet beschermen.
Klimaatrechtvaardigheid
In landen over de hele wereld zetten wij ons in voor klimaatrechtvaardigheid. We zorgen we ervoor dat ondervertegenwoordigde groepen zoals vrouwen, jongeren en Inheemse mensen een centrale rol krijgen in klimaatoplossingen. Hun stemmen zijn cruciaal voor effectieve en duurzame klimaatactie – waarbij mensenrechten niet uit het oog verloren mogen worden.