Hivos - People Unlimited website

Header image

Ik steun Hivos

Steun moedige mensen in de strijd voor gelijke rechten.

Doneer nu
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Hivos en de Nederlandse politiek

We werken wereldwijd samen met moedige mensen die zich verzetten tegen discriminatie, ongelijkheid en machtsmisbruik. Of het nu de klimaatactivist is in Ecuador die vecht voor het behoud van de Amazone of de LHBTIQ+ gemeenschap in Kenia die strijdt voor gelijkheid.

Wij zien het als onze taak om hun verhalen en ideeën onder de aandacht te brengen van regeringen, bedrijven en internationale organisaties. Dat doen we ook in Nederland. Pleitbezorgen heet dat. Want beslissingen die de politiek hier neemt, kunnen wereldwijd effect hebben. Vaak spreken we met leden van de Eerste en Tweede Kamer, maar laten we ook van ons horen bij ministeries. Hierbij richten we ons voornamelijk op het Nederlands buitenlandbeleid. Juist het beschermen van mensenrechten en het bevorderen van betekenisvolle deelname van vrouwen en LHBTIQ+ personen aan besluitvorming is nodig voor een vrije, eerlijke en duurzame wereld.

Kunnen activisten nog op Nederland rekenen?

De afgelopen jaren is er veel bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking. De huidige coalitie gaat nog eens 2,4 miljard korten op dit budget vanaf 2027. Dat heeft direct effect op het werk van onze partners. Zij lopen voorop in het aanpakken van grensoverschrijdende uitdagingen, zoals de gevolgen van de klimaatcrisis of de internationale anti-rechtenbeweging die vooral de vrijheden van meisjes, vrouwen en LHBTIQ+ personen bedreigt. Voor die laatste groep is de Nederlandse steun onmisbaar – een derde van het wereldwijde budget voor LHBTIQ+ projecten komt van Nederland.

Thema: Gendergelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie

Zonder gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie bestaat er geen vrije en rechtvaardige samenleving. Daarom strijden wij voor gelijke rechten en gelijkwaardige kansen voor alle mensen, ongeacht genderidentiteit- en expressie, geslacht, seksuele oriëntatie, etniciteit, leeftijd, beperkingen, religie of culturele achtergrond.

Dat doen we niet alleen in landen waar ongelijkheid het grootst is. Ook in Nederland moeten we waakzaam blijven. Hoewel wettelijk al veel goed is geregeld, zijn we er namelijk nog niet. Discriminatie en uitsluiting komen hier nog té vaak voor. Daarom werken we in Nederland samen met verschillende organisaties en initiatieven als de Roze Filmdagen en het Queer Film Festival Utrecht en reiken we samen met Winq Magazine de Hivos International Activist Award uit.

Shika Fleischer wint Hivos International Activist Award
Shika won de Hivos International Activist Award 2024. Foto: Makmende Media

Actualiteit

We werken samen met het  Meerpartijen Initiatief (MPI) voor mondiale gezondheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR). Het MPI richt zich op het aanjagen en monitoren van de Nederlandse internationale inzet binnen de Kamer op thema’s als SRGR en hiv/aids. Door kennis en expertise te genereren proberen we ervoor te zorgen dat deze onderwerpen brede politieke aandacht behouden.

Thema: Klimaatrechtvaardigheid

Lage- en middeninkomenslanden dragen het minst bij aan de klimaatcrisis, maar plukken daar nu wel de wrange vruchten van. Hoge-inkomenslanden als Nederland hebben dan ook een grotere verantwoordelijkheid als het gaat om het aanpakken van dit mondiale probleem. Wij zouden lage-inkomenslanden moeten ondersteunen bij het omgaan met en tegengaan van klimaatverandering. Wij roepen de overheid daarom op om aan haar eerlijke deel van internationale klimaatfinanciering te voldoen. Tevens zou Nederland zich moeten inzetten om de toegang van lokale gemeenschappen tot klimaatfinanciering te vergoten, met speciale aandacht voor vrouwen en gemarginaliseerd groepen.

Actualiteit

Eind november 2024 brachten we activisten, filmmakers en onze donateurs samen tijdens het Tomorrow klimaatfestivals. Samen met Cinetree brachten we daar inspirerende, hoopvolle verhalen over een betere tomorrow. Wij hebben ons daarnaast aangesloten bij het burgerinitiatief Afscheid van Fossiel, dat begin december is ingediend bij de Tweede Kamer. Ook organiseren we in januari een bijeenkomst over klimaatactivisten in de Amazone.

Thema: Afnemende ruimte voor kritische burgers

Of zij nu opkomen voor klimaatrechtvaardigheid of de rechten van jonge meisjes en vrouwen, de ruimte die mensenrechtenverdedigers en hun organisaties hebben om hun werk te doen staat wereldwijd onder druk.

Wij dringen er daarom bij de overheid en Nederlandse ambassades op aan om deze trend te keren. Slechts drie procent van de wereldbevolking leeft in een land waar fundamentele rechten worden beschermd en gerespecteerd. Helaas zien wij té vaak dat onze overheid zich laat leiden door eigen economische- en veiligheidsbelangen, terwijl Nederland er ook bij gebaat is om te investeren in open samenlevingen wereldwijd.

Actualiteit

Naast de ruimte die Nederland kan faciliteren voor kritische burgers wereldwijd, zowel online als offline, maakt Hivos zich ook hard voor de ruimte die burgers in Nederland hebben. Hier zien wij steeds vaker een inperking van het demonstratierecht. Daarom hebben we ook de brief voor het recht op protest ondersteund.

Samenwerkingen

Binnen Nederland werken wij onder andere samen via de branchevereniging Partos en het Breed Mensenrechten Overleg, een samenwerkingsverband van in Nederland gevestigde mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties. Ook is Hivos lid van het Nederlandse gender-netwerk WO=MEN, de Internationale Klimaatcoalitie en zijn wij aangesloten bij Goede Doelen Nederland.

Ambassadeprijs voor Mensenrechten

De Nederlandse ambassade in Oeganda won de tweede editie van de Ambassadeprijs voor Mensenrechten gewonnen. Deze tweejaarlijkse prijs wordt door de leden van het Breed Mensenrechten Overleg toegekend aan de ambassade die zich het meest proactief, concreet en effectief heeft ingezet voor de verdediging en bevordering van mensenrechten.

Foto links: Christine Pirenne, ambassadeur te Costa Rica, ontvangt in 2022 de eerste Ambassadeprijs voor Mensenrechten