Beroofd en in elkaar geslagen: Joseph is LHBTIQ+ activist in Oeganda
Veel Oegandesen zijn hun leven niet meer zeker sinds vorig jaar een strenge anti-homowet werd aangenomen. Joseph is directeur van een LHBTIQ+ organisatie in Oeganda en maakte dit aan den lijve mee. Hij en zijn teamleden werden zwaar in elkaar geslagen en hun huizen en kantoor werden geplunderd. Met ons noodfonds zorgden we voor directe hulp.
“Voorheen kon ik op sommige plekken nog hand in hand lopen met mijn partner”, vertelt Joseph. “En me kleden zoals ik wilde. Sinds de wet is aangenomen is dit niet meer denkbaar. Want nu is het zelfs strafbaar om jezelf te identificeren als queer. De wet is een vrijbrief voor een heksenjacht op de leden van onze gemeenschap.”
Een jaar geleden drongen leden van de Oegandese anti-homobeweging het huis van Joseph binnen. “Ik werd in elkaar geslagen en hetzelfde gebeurde bij mijn collega’s. Ook braken ze in ons kantoor in, waar ze alles vernielden en waardevolle spullen en apparatuur meenamen.”
En daar bleef het niet bij. “Een anti-homogroep wilde een protestmars houden met onze foto’s op spandoeken. Gelukkig kregen ze daar geen toestemming voor van de politie. Maar een paar maanden later werden opnieuw twee collega’s in elkaar geslagen. Dit alles heeft zo’n impact op mij gehad dat ik depressief raakte.”
Veiliger aan het werk
Joseph werkt met zijn organisatie in het Oegandese district Masaka aan het behartigen van de belangen van queer personen. De organisatie zet zich onder andere in voor sociale inclusie, economische empowerment, veiligheid en toegang tot rechtshulp en gezondheidsdiensten. “We werken samen met Hivos binnen het programma Free to be Me. Zo kwamen we uit bij het Bessy Ferrera Noodfonds, dat ons direct kon helpen.”
Dankzij het fonds kon Joseph in therapie en kregen hij en zijn collega’s veilige woningen toegewezen. Een andere collega en een van de leden van MAHIPSO konden naar Canada vluchten en daar asiel aanvragen.
“Dankzij het fonds is ook onze werkomgeving veiliger geworden”, vertelt Joseph. “We opereren nu vanuit een nieuw kantoor op een veilige plek. En we gebruiken een beveiligde online werkomgeving en beveiligde laptops.”
Hivos hielp bovendien het gesprek tussen MAHIPSO en het bestuur van het district op gang te brengen. “We spraken met hen over de veiligheid van de queer gemeenschap. Het was een verhit gesprek met een goede uitkomst. We krijgen nu hun steun. Dankzij hun bescherming is onze veiligheid toegenomen.”
Uitgesloten en gediscrimineerd
Volgens Joseph is het Bessy Ferrera Noodfonds van levensbelang voor queer organisaties in Oeganda. “Onder de anti-homowet worden mensen uit hun huizen gezet en ontslagen. Queer jongeren worden door hun ouders verstoten en mogen niet meer naar school. Ouders die hun kinderen wél blijven steunen, hebben het zwaar te verduren.”
Ook online krijgen queers te maken met haat en bedreigingen, vertelt Joseph. “En ze hebben geen toegang tot gezondheidsdiensten: mensen met hiv krijgen bijvoorbeeld geen medicijnen en worden ziek.”
Deze gebeurtenissen beperken zich niet alleen tot Oeganda. “In heel Afrika is het crisis. Er is net een anti-homowet aangenomen in Ghana en ook Kenia staat op het punt een nog strengere wet aan te nemen”, vertelt Joseph somber.
“Het Bessy Ferrera Noodfonds zal alleen maar belangrijker worden de komende jaren. Ik hoop dat nog veel meer queer personen de onmisbare steun kunnen ontvangen die wij hebben gekregen. ”
Bessy Ferrera Fonds
Dankzij de financiële steun van onze donateurs kan Hivos wereldwijd LHBTIQ+ activisten in levensbedreigende situaties helpen. Dat doen we met het Bessy Ferrera Fonds: een fonds dat de naam draagt van een moedige trans activist die in 2019 in Honduras werd vermoord.