Behar geeft yezidi-vrouwen een waardige toekomst
Behar Ali helpt yezidi-vrouwen in Irak die slachtoffer zijn geweest van Islamitische Staat. Met haar organisatie geeft ze deze vrouwen weer hoop op een betere toekomst. Ze wordt daarbij gedreven door haar eigen ervaringen.
Het is eind jaren tachtig en in Irak is Saddam Hussein aan het bewind. Hij geeft opdracht tot een gifgasaanval op Halabja, de plek waar een jonge Behar woont met haar familie. Na de zoveelste geweldscampagne tegen de Koerden vlucht Behar halverwege de jaren negentig naar Nederland. Hier specialiseert ze zich in vrouwenrechten en na de val van Saddam keert ze terug naar Noord-Irak om te helpen met de wederopbouw van haar land.
Medeoprichter van EMMA
In Irak is ze in 2013 medeoprichter van EMMA, een vrouwenrechtenorganisatie die werkt aan een vredig, veilig en modern Iraaks Koerdistan, een samenleving waarin mannen en vrouwen gelijkwaardig aan elkaar zijn. Nadat in de zomer van 2014 IS-strijders de yezidi-bevolking aanvallen, richt Behar zich op de opvang van yezidi-vrouwen die weten te ontsnappen aan hun aanvallers.
Er kloppen vrouwen bij ons aan van wie de hele familie door IS is vermoord. Het leed dat velen hebben moeten doorstaan is onvoorstelbaar.
Gevluchte yezidi’s worden opgevangen in een speciaal daarop ingericht centrum in een van de vluchtelingenkampen rond Duhok. “Er kloppen vrouwen bij ons aan van wie de hele familie door IS is vermoord. Het leed dat velen hebben moeten doorstaan is onvoorstelbaar”, zegt Behar. In het centrum krijgen ze traumabehandeling en wordt de blik weer voorzichtig op de toekomst gericht.
Moed om weer vooruit te kijken
Om de vrouwen in het kamp te helpen hun gedachten te verzetten en zich verder te ontwikkelen heeft EMMA, met de steun van onze donateurs, verschillende cursussen opgezet. Bijvoorbeeld in fotografie, ICT en theater. Behar merkt dat de cursussen succesvol zijn. “De vrouwen zijn even niet meer bezig met het verleden, maar werken aan iets nieuws en ontwikkelen zichzelf. Het geeft ze energie en de moed om weer vooruit te kijken,” aldus Behar. En dat is hard nodig zolang de vrouwen het kamp niet kunnen verlaten.
Workshop ‘dream planning’
Dit jaar is EMMA gestart met het geven van workshops ‘dream planning’. Deze zijn ontworpen om vrouwen in de kampen op een praktische manier te helpen bij het realiseren van hun dromen voor de toekomst. Sommige willen zich ontwikkelen als fotograaf, een studie rechten beginnen of een winkel starten. Om de workshops te kunnen geven en dromen te helpen uitkomen startte Hivos een succesvolle crowdfunding campagne.
Nieuwe leiders
Tijdens haar recente bezoek aan Nederland, werd Behard geïnterviewd door actualiteitenprogramma EenVandaag. Ze vertelt hoe zij met haar organisatie investeert in de jonge yezidi-vrouwen. “Zij moeten de nieuwe leiders worden van hun gemeenschap. Alle internationale hulporganisaties zullen uiteindelijk weggaan en dan moet de jonge generatie het zelf doen. Wij helpen jonge vrouwen om een soort van helden te worden, te vechten voor hun gemeenschap zodat ze uiteindelijk terug kunnen naar hun eigen steden en dorpen”, zegt Behar.
Hivos werkt sinds 2015 samen met de lokale hulporganisatie EMMA in Irak. Yezidi-vrouwen in de opvangkampen krijgen hulp bij het omgaan met hun trauma’s en voorzichtig wordt geprobeerd hun blik weer op de toekomst te richten. Ons werk is mogelijk dankzij de steun van Nederlandse donateurs.